Stiri: Economie

Impactul economic al măsurilor noului program de guvernare

10.07.2017

În contextul preocupării companiilor străine pentru măsurile economice preconizate în noul program de guvernare, Ministerul Economiei va evalua cu atenție impactul economic al acestora, îngrijorările privind acest aspect fiind nefundamentate. Asigurările au fost făcute de ministrul Economiei, Mihai Fifor, la întâlnirea cu ambasadorul Germaniei la București, Cord Meier-Klodt, primul diplomat străin cu care demnitarul român s-a întâlnit, de la preluarea portofoliului Economiei.

„Nu se va întreprinde nimic până ce nu se va analiza, concret, impactul măsurilor economice din noul program de guvernare. Deci, îngrijorările companiilor străine nu sunt fundamentate”, a spus ministrul Economiei, Mihai Fifor.

Diplomatul german a exprimat sprijinul deplin al Germaniei pentru consolidarea traiectoriei de creștere economică a României și a subliniat importanța menținerii predictibilității și a transparenței, precum și a unui climat investițional favorabil, în general. La rândul său, Ministrul Fifor a subliniat interesul României de a dezvolta întreaga industrie de apărare, pentru care statul a alocat 2% din PIB.

„Parteneriatul cu Germania trebuie să fie unul care să se dezvolte și în celelalte zone din acest domeniu, să găsim investitori și pentru celelalte întreprinderi, pe care le avem în portofoliul ministerului”, a afirmat demnitarul român.

Cei doi oficiali au discutat și despre nevoia de corelarea a pieței muncii cu oferta educațională, subliniind importanța pregătirii profesionale duale și flexibilizarea pieței muncii.

„E nevoie să facem reclamă acestui tip de învățământ dual, mai ales la părinți și elevi, pentru a combate acest stereotip, că învățământul profesional e inferior. În Germania, mulți directori de companii au început cu o școală profesională”, susține ambasadorul Germaniei la București.

Ministrul Economiei a răspuns și interesului exprimat de ambasador pentru Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), susținând că „Fondul este vârful de lance al guvernării noastre. Legea a fost lecturată, deja, în prima ședință a Executivului. Acum analizăm portofoliul de companii care vor face parte din FSDI”.

El apreciază că, în septembrie 2017, proiectul va fi adus în dezbaterea Parlamentului.