Producția de soia are efecte benefice asupra mediului dacă producătorul respectă bunele practici agricole de cultură. În Europa, cultura de soia se extinde și există numeroase cauze. Planta de soia are o mulțime de avantaje pentru sănătatea umană, pe lângă îmbunătățirea fertilității solului. Datorită conținutului său ridicat de proteine, soia este o cultură care merită multe hectare.
Rapoartele recente indică o creștere a producției de soia, care a ajuns la 9,5 milioane de tone în 2021, o creștere de 6,4% față de anul precedent. Dar Europa reprezintă doar o mică parte din producție, la nivel global. În schimb, în 2022, Brazilia conduce topul producției cu 152 de milioane de tone, urmată de Statele Unite cu 118,2 milioane de tone și Argentina cu 49,5 milioane de tone, Europa dorind să reducă acest dezavantaj în comparație cu marii producători.
Rapoartele recente indică o creștere a producției de soia, care a ajuns la 9,5 milioane de tone în 2021, o creștere de 6,4% față de anul precedent
La începutul anilor 1960, Europa a permis importurile fără taxe vamale de boabe de soia din SUA. Apoi, accentul pus pe producția de cereale în Europa a fost întărit de fiecare discuție despre subvențiile agricole. Prin urmare, importurile de soia au crescut, la fel ca și importurile de alte plante bogate în proteine.
Acordul Blair House din 1992 a stabilit un plafon de 5,1 milioane de hectare pentru suprafața de teren care poate fi folosită pentru culturi de soia, floarea soarelui și rapiță în întreaga Europă. Opt ani mai târziu, Uniunea Europeană a interzis făina animală din hrana animalelor și a consolidat importurile de șrot de soia.
Apărarea independenței Europei față de America
Astăzi, Brazilia, Statele Unite și Argentina sunt cei mai mari producători de soia din lume. Câteva puncte procentuale din producția mondială provin însă din țările europene. În timp ce importă o cantitate mare de soia procesată, Europa își subutilizează resursele și capacitatea de a crește această cultură, în ciuda faptului că beneficiile sunt enorme.
„Integrarea corectă a soiei în rotația culturilor, împreună cu cerealele păioase, porumbul și alte culturi, stabilește circumstanțe favorabile pentru cicluri de producție cu viabilitate pe termen lung. La acestea se adaugă beneficiul că recolta satisface parte din cererea europeană și mai reduce dependența față de importurile de proteină vegetală’ ne-a declarat domnul Bogdan Radu, CEO RWA Raiffeisen Agro Romania.
În timp ce importă o cantitate mare de soia procesată, Europa își subutilizează resursele și capacitatea de a crește această cultură, în ciuda faptului că beneficiile sunt enorme
„Soia cultivată local ajută la scăderea emisiilor de CO2 și a amprentei la sol, pe lângă faptul că servește ca sursă alternativă de proteine pentru hrana oamenilor și animalelor. Producția de soia convențională are efecte benefice asupra mediului dacă producătorul agricol respectă bunele practici agricole (BPA) de cultură. Minimizarea impactului producției agricole asupra mediului se poate realiza prin respectarea anumitor standarde”, afirmă dl. Constantin Iancu, Director Tehnic Semințe, RWA Raiffeisen Agro Romania.
„În America de Sud, soia are o influență semnificativă asupra mediului, fiind responsabilă pentru 31% din defrișări. Deoarece cea mai mare parte a recoltei de pe aceste noi terenuri este importată în Uniunea Europeană, Europa însăși contribuie la această activitate agresivă asupra mediului” este de părere Bogdan Radu.
Reducerea amprentei de carbon și obținerea locală a proteinelor necesare
Iată câteva trăsături ale plantei de soia pe care fermierii trebuie să le ia în considerare pentru a vedea, pe scurt, cum aceasta are un efect benefic asupra mediului:
- Soia este cultura agricolă care se încadrează perfect în majoritatea asolamentelor;
- Prin simbioză cu bacteria Bradyrhizobium japonicum, soia poate fixa, în sol, azotul atmosferic. În tehnologia de cultivare se recomandă reducerea sau chiar eliminarea fertilizării cu azot mineral;
- Fertilizarea fără azot elimină efectul negativ al levigării acestuia în straturile inferioare unde este considerat factor de poluare;
- Cultura de soia se încadrează foarte bine în sistemul de agricultură ecologică.
Furnizarea unei surse de proteine non-OMG este o necesitate
În prezent, soiurile de soia modificate genetic nu sunt permise la cultivare în România. Dar intrarea de semințe contaminate sau chiar modificate genetic este inevitabilă din cauza locației geografice, a rutelor de tranzit și a volumelor mari de mărfuri care sunt transportate, în special din Ucraina. Soia convențională poate fi contaminată în zonele în care sunt cultivate boabe de soia modificate genetic (OMG). Este esențial ca fermierii să pună în aplicare o serie de măsuri preventive pentru a elimina riscurile de contaminare și a garanta astfel calitatea recoltei ca produs fără urme de organisme modificate genetic.
Pentru a obține semințe lipsite de organisme modificate genetic, producătorii fac eforturi de izolare strictă a loturilor semincere începând cu fazele foarte timpurii de producere a semințelor din categoriile biologice superioare (sămânța amelioratorului, sămânța pre-bază). Procesul de producere de semințe certificate se face sub supravegherea specialiștilor agricoli și a autorităților, prin numeroase inspecții, controale și măsurări, testări a calității loturilor.
Pentru a obține recolte lipsite de organisme modificate genetic (OMG), trebuie folosite semințe certificate, produse sub supravegherea specialiștilor și a autorităților
Soia este un participant la eco–condiționalitatea PNS 2023–2027
Cu obiectivul general de „susținere a veniturilor fiabile ale fermierilor și a rezilienței sectorului agricol, pentru a crește pe termen lung securitatea alimentară și diversitatea agricolă, precum și și pentru a asigura sustenabilitatea economică a producției agricole în Uniune”, PNS sprijină intervenții care încurajează, prin acordarea de plăți compensatorii, aplicarea voluntară a metodelor și tehnicilor agricole necesare. Enumerăm mai jos patru dintre obiectivele care au impact direct asupra culturii de soia și intervențiile (subvențiile) care pot fi accesate:
- Sustenabilitatea economică a producției agricole care este vizată cu principalele intervenții: BISS, CRISS și CIS-YF;
- Aplicarea de practici benefice pentru mediu aplicabile în terenul arabil – intervenția fiind cunoscută sub denumirea de PD-04;
- Practicarea agriculturii prietenoase cu mediul în ferme mici (gospodării tradiționale) – intervenție PD-05;
- Consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității fermelor agricole susținute prin intervenția de sprijin cuplat PD-09.
PNS sprijină intervenții care încurajează, prin acordarea de plăți compensatorii, aplicarea voluntară a metodelor și tehnicilor agricole necesare
„Deoarece este o plantă bogată în proteine, care fixează azot și funcționează bine în rotațiile de culturi pentru a îndeplini cerințele de rotație, soia este discutată și descrisă ca o plantă recomandată pentru cultivare în toate aceste măsuri de subvenționare prin PNS. Pentru a fi eligibili pentru diferitele forme de subvenție, vom primi informații mai specifice, inclusiv detalii despre suprafețele minime care trebuie cultivate cu anumite plante, inclusiv soia. PNS are însă și reglementări clare pentru sprijinirea directă a culturii de soia”, detaliază Constantin Iancu.
Subvenție directă: sprijin cuplat pentru veniturile SOIA în cadrul PD-09
Pentru fermierii cu experiență care produc randamente satisfăcătoare, cel mai probabil sub irigare, unde au eliminat riscul pierderii culturilor și care au piețe bine stabilite pentru produsele lor, această subvenție oferă o justificare puternică pentru a crește suprafața cultivată cu soia.
- Alocarea financiară proiectată pentru 2023 este de 26.400.000 de euro, sau 150 de euro pe hectar;
- Suprafața planificată pentru care se acordă ajutor este de 176.000 hectare;
- Cerințele de eligibilitate includ:
– Fermierul utilizează semințe certificate în conformitate cu legislația națională;
– Fermierul valorifică o producție minimă anuală specificată de legislația națională; sau fermierul folosește producția pentru consum propriu la nivelul fermei pentru a hrăni animalele deținute.
- Intervenția ajută la:
– asigurarea viabilității fermierilor;
– menținerea unei suprafețe stabile de cultivare a soiei, care este de aproximativ 176.000 de hectare;
– evitarea abandonării acestei culturi, care este costisitoare din punct de vedere al verigilor tehnologice.
Producția de soia în România
În România, soia se cultivă pe aproximativ 150.000 de hectare. Potențialul este mult mai mare, chiar dublu sau chiar triplu. Pe această previziune mizează și RWA Raiffeisen Agro România atunci când vorbesc despre importanța culturii de soia în România și, în special, despre CYPRESS:
„Cypress este un soi de maturitate 0, adică timpuriu, pentru zona noastră din sud-estul României este de cultivat pentru recoltare mai timpurie. Are capacitate de producție foarte bună, comparându-se cu soiurile din maturitatea 1. Și ne mulțumește acest soi pentru faptul că poate fi folosit în industria de producere a laptelui de soia, întrucât are hilul de culoare alb-gălbui, nu este hilul cafeniu, ca la celelalte soiuri, și asta îl face un produs căutat de industria de procesare”, a concluzionat George Pârvu, Director de Marketing RWA Raiffeisen Agro România.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/rwa-raiffeisen-agro-romania-un-partener-adevarat-al-fermierilor/