Stiri: Economie

Importurile depășesc exporturile

11.08.2015

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, în România importurile sunt mai mari decât exporturile, deficitul balanței comerciale este mai ridicat cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifrându-se la aproximativ 3,3 miliarde euro.

Potrivit INS, exporturile au însemnat aproape 27,03 miliarde euro, în timp ce importurile au fost de 30,32 miliarde euro.

Oficialii Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România spun însă că țara noastră riscă să repete scenariul de instabilitate macroeconomică, din perioada începutului crizei. Mai mult decât atât, deficitul va crește și atunci când noul Cod Fiscal va intra în vigoare.

Analiștii explică faptul că micșorarea cu 0,9% a exporturilor în zona extracomunitară este cauzată de neparticiparea companiilor românești la târgurile și expozițiile internaționale care au avut loc în această perioadă.

Autoritățile sunt însă de părere că înființarea Institutului de Comerț Exterior, decizie amânată din luna decembrie, va schimba această situație.