Stiri: Finante

IMM Recover 2022

Împrumut de 300 de milioane de euro, pentru proiectele de mediu din cadrul POIM 2014 – 2020

21.06.2016

Banca Europeană de Investiții acordă României un împrumut în valoare de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Contractul de finanțare a fost semnat săptămâna trecută, la Luxemburg, de ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, și vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Cristian Popa.

Finanțarea se acordă sub forma unui Program de Împrumut Structural. Pe lângă proiectele de infrastructură la scară largă, împrumutul BEI poate fi, de asemenea, utilizat pentru finanțarea unor scheme mai mici, care, din cauza dimensiunilor reduse, nu s-ar fi putut califica pentru o finanțare directă din partea BEI.

Acest împrumut este o continuare a sprijinului Băncii UE pentru investițiile strategice prioritare în cadrul programelor operaționale ale Uniunii Europene în România, urmând împrumutului de cofinanțare de un miliard de euro, din cadrul Strategiei Naționale de Referință, pentru proiecte de transport și de mediu precum și celui de 300 de milioane euro destinat Programului Național de Dezvoltare Rurală, prevăzute în perioada de programare 2007-2013.

Programul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) prin care s-a oferit asistență tehnică de către BEI, a contribuit la elaborarea unor strategii de dezvoltare pe termen lung, selectând proiectele care vor fi implementate în cadrul acestui împrumut, garantând calitatea respectivelor proiecte.

BEI este banca Uniunii Europene, instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele sale membre. Aceasta face posibilă finanțarea pe termen lung pentru investiții solide, care să contribuie la obiectivele politicii UE.

De la începutul operațiunilor BEI în România, banca a acordat împrumuturi în valoare totală de aproximativ 11 miliarde de euro (inclusiv împrumutul semnat joi), reprezentând circa 7% din PIB-ul României estimat pe 2015.