Stiri: Finante

Imprumuturi Ministerul de Finante

România s-a împrumutat, pe piețele externe, cu 3 miliarde de euro

08.04.2019

Împrumuturi externe România 2019. Țara noastră a atras, săptămâna trecută, 3 miliarde euro de pe piețele externe la costuri avantajoase, anunță Ministerul de Finanțe. Așadar, fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni în valoare de 3 miliarde euro, lansată în data de 27 martie 2019 pe piețele financiare internaționale, au fost încasate cu succes de către Ministerul Finanțelor Publice.

Împrumuturi externe România 2019. Rezerva în lei și valută

Fondurile obținute prin această emisiune vor consolida rezerva în lei și în valută existentă în Trezoreria Statului. Acestea vor ajunge la un nivel care acoperă peste șapte luni din necesarul de finanțare al anului 2019.

„Emisiunea evidențiază interesul sporit al investitorilor în euroobligațiunile românești. Atât volumul atras de pe piețele externe de capital, cât și tranșa de 30 de ani, constituie performanțe deosebite și demonstrează că România se bucură de încredere pe termen lung. Avem în vedere menținerea în continuare a prezenței României pe piețele externe în vederea completării planului de finanțare previzionat pentru anul în curs și în situația unor condiții de piață favorabile chiar prefinanțarea nevoilor planificate pentru anul următor”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Împrumuturi externe România 2019. Trei tranșe

Emisiunea de euroobligațiuni a fost realizată în trei tranșe:

  • 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 7 ani lung, cu o dobândă de 2%
  • 500 milioane euro cu maturitatea de 15 ani, cu dobânda de 3,5%
  • 1,35 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani și dobânda de 4,625%

În plus, emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor. Aceasta a fost suprasubscrisă de peste 2,5 ori.

Împrumuturi externe România 2019. 450 de investitori

Per total, 450 investitori au participat în tranzacție. Se remarcă prezența substanțială a investitorilor din SUA. Totodată, o mare parte din investitori sunt instituționali.

”Tranzacția a reprezentat o premieră și, în același timp, o performanță a Ministerului Finanțelor Publice, în primul rând, prin lansarea celei mai lungi maturități pentru o emisiune de euroobligațiuni pe piața euro, respectiv tranșa de 30 ani, dar și în ceea ce privește obținerea celor mai reduse prime de emisiune raportat la nivelul cotațiilor din piața secundară”, mai anunță instituția.

Citește și Romanian Financial Conference 2019 va avea loc pe 17 aprilie