Imunoterapia va fi unul dintre subiectele dezbătute în cadrul celei de-a doua ediţie a Conferinţei Medicale „Tratamente Inovative în Oncologie”. Subiectul imunoterapiei va fi adus în faţa auditoriului de către Conf. Dr. Şerban Negru.
Conferinţa va avea loc pe data de 19 februarie, la Centrul de Excelenţă în Medicina Transnaţională, din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București.
„Imunoterapia reprezintă o nouă schimbare în filozofia de abordare a bolii maligne. Ţinta primară a tratamentului nu mai este celula malignă, ca până acum, ci sistemul imun. Limfocitul T, efectorul primar al imunităţii anticanceroase, este activat prin diferite metode pentru a elimina toleranţa instalată în decursul progresiei bolii. Activarea eficientă a sistemului imun reprezintă o armă formidabilă capabilă să elimine definitiv tumora şi să obţină vindecarea într-un număr semnificativ de cazuri”, au explicat organizatorii evenimentului.
Conform acestora, terapia intravezicală cu BCG, apoi cea sistemică prin citokine (IL-2, IFN) au reprezentat primele rezultate promiţătoare.
În plus, în anul 2011 a fost aprobată ca standard terapeutic în oncologie prima imunoterapie celulară autologă – Sipuleucel-T pentru cancerul de prostată metastatic, asimptomatic. Procedurea vizează incubarea ex vivo a limfocitelor T obţinute de la pacienţi prin leucafereză cu un produs himeric.
Utilizarea anticorpilor anti-CTLA-4 sau anti-PD-1 în terapia melanomului malign metastatic au adus rezultate excepţionale. Totodată, ultimele studii au obţinut supravieţuire pe termen lung în aproape jumătate din cazuri, într-o boală considerată incurabilă şi rapid mortală. Rezultatele încurajatoare din melanom au fost reproduse mai apoi şi în alte localizări precum cancerul bronhopulmonar sau renal.
„Stimularea sistemului imun pentru a-l determina să elimine eficient celula canceroasă este o aventură de peste un secol care a sedus, frământat şi apoi dezamăgit generaţii de cercetători, clinicieni şi investitori deopotrivă. În ultimii ani însă, imunoterapia a produs rezultate clinice atât de spectaculoase încât a devenit principala direcţie de cercetare şi cea mai importantă speranţă în lupta cu cancerul”, au mai spus organizatorii conferinţei.
Printre personalităţile ce vor fi prezente la conferinţa medicală se numără Prof. dr. Irinel Popescu, Prof. dr. Tudor Ciuleanu, Prof. Dr. Viorel Scripcariu, Conf. Dr. Şerban Negru, Conf. Dr. Gabriel Kacso şi Dr. Dragoş Median. Cuvântul de deshidere va fi susţinut de către Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Evenimentul este organizat de TARUS Media şi este creditat de către Colegiul Medicilor din România cu 15 credite EMC.