Sanatate

Cum funcționează imunoterapia?

01.02.2019

Un avantaj major al imunoterapiei este că acest tratament are mai puține efecte adverse față de alte metode tradiționale. Cancerul cunoaște o incidență îngrijorătoare în rândul populației adulte, inclusiv în România. Conform datelor Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică, peste 55.000 de cazuri noi de cancer s-au înregistrat în țara noastră, în perioada ianuarie-septembrie 2018. Per total, numărul bolnavilor a crescut cu aproape 13.000 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

”În perioada ianuarie-septembrie 2018, s-au înregistrat 55.596 cazuri noi de cancer, comparativ cu 42.883 cazuri noi de cancer în aceeaşi perioadă a anului 2017”, se arată într-un raport al Centrului Naţional de Statistică şi Informatică în Sănătate Publică.

Numărul bolnavilor de cancer aflați în evidenţă, în perioada ianuarie-septembrie 2018, a fost de 488.824, comparativ cu 469.624 luați în evidenţă în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Numărul bolnavilor de cancer din România, aflați în evidență, la finele lunii septembrie 2018, era de 488.824

Imunoterapia aduce mari speranțe

În 2018, premiul Nobel pentru medicină a mers către o modalitate inovativă de tratare a cancerului denumită imunoterapia. Speranțele sunt extrem de mari în acest sector de tratamente, iar rezultatele obținute până la ora actuală sunt impresionante. Așadar, ce este imunoterapia și cum funcționează acest tratament inovativ împotriva cancerului?

Imunoterapia, numită și terapia biologică, reprezintă cel mai nou tratament ce constă în încurajarea sistemul imunitar să lupte cu celulele canceroase.

Imunoterapia are ca rezultate oprirea sau încetinirea dezvoltării celulelor canceroase, oprirea răspândirii cancerului către alte organe și ajută sistemul imunitar să distrugă celulele canceroase

Întărirea sistemului imunitar

Tratamentele tradiționale pentru cancer țintesc direct celulele bolnave. În schimb, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar al persoanei respective pentru a-l ajuta să lupte mai eficient cancerul. În condițiile în care imunoterapia presupune întărirea și determinarea sistemului imunitar pentru lupta cu cancerul, aceasta deține potențialul de a acționa asupra oricărui tip de cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

Imunoterapia determină sistemul imunitar al pacientului să recunoască celulele canceroase și să le distrugă

Imunoterapia – Tipuri de tratamente

Cancerele sunt extrem de complexe și, din acest motiv, și tratamentele imunologice sunt diferite, conform Oncocard. Astfel, până în prezent s-au dezvoltat mai multe tipuri de terapii, printre care se numără:

Anticorpii monoclonali – proteine sintetizate în laborator care atacă anumite componente ale celulelor canceroase. Acest tratament se utilizează în tratamentul cancerului de sân, cancerului de stomac și al celui de sânge.

Inhibitori ai sistemului imunitar – tratamentul acționează asupra mecanismelor care inhibă sistemul imunitar. Această terapie s-a dovedit eficientă în tratamentul cancerului pulmonar și al melanomului.

Vaccinurile – stimulează sistemul imunitar să acționeze asupra unor agenți patogeni care ar cauza cancerul. Cel mai cunoscut este vaccinul anti-HPV, virusul care are legătură cu apariția cancerului de col uterin.

Imunoterapia non specifică – stimulează sistemul imunitar pentru a ajuta organismul să lupte împotriva tumorilor. Aceste tratamente se folosesc în metastazele melanomului, în cancerul renal, limfom sau unele leucemii.

Terapia cu Celule T – acest tratament a câștigat, anul trecut, Premiul Nobel pentru Medicină.

Premiul Nobel pentru Medicină

Adunarea Nobel la Institutul Karolinska a decis să acorde, în 2018, Premiul Nobel pentru Medicină unei echipe de cercetători formată din James P. Allison și Tasuku Honjo pentru descoperirea unui nou tratament împotriva cancerului: imunoterapia.

Tratamentele bazate pe descoperirea făcută de laureații premiului Nobel s-au dovedit a fi extrem de eficiente în lupta împotriva cancerului. Cei doi oameni de ştiinţă au arătat cum pot fi folosite strategii de inhibare a proteinelor care frânează lupta purtată de sistemul imunitar în tratamentul cancerului.

Ce sunt Celulele T?

Proprietatea fundamentală a sistemului nostru imunitar este reprezentată de abilitatea de a face diferenţa între celulele organismului şi bacteriile invadatoare, viruși și alte pericole. Celulele T, un tip de globule albe, sunt actori-cheie în această diferenţiere. Însă, în cazul cancerului, se pare că aceste Celule T nu mai sunt capabile să recunoască celulele canceroase. Descoperirea premiată cu premiul Nobel nu face altceva decât să ofere acestor celule un ajutor pentru ca sistemul imunitar să descopere celulele canceroase și să le distrugă.

De mai bine de 100 de ani, oamenii de ştiintă au încercat să folosească sistemul imunitar în lupta împotriva cancerului. Însă, până la descoperirile celor doi laureați, progresul în dezvoltarea clinică a fost unul modest.

Prin urmare, terapia imunologică cu Celule T a revoluționat tratamentul împotriva cancerului și a schimbat fundamental modul în care vedem acum strategia anti-cancer.

Premiul Nobel pentru Medicină a mai fost acordat şi pentru:

  • tratamentul hormonal al cancerului de prostată (Huggins, 1966);

  • chimioterapie (Elion și Hitchins, 1988);

  • transplantul de măduvă osoasă pentru leucemie (Thomas 1990);

Avantajele imunoterapiei

Așadar, deși chimioterapia, chirurgia și radioterapia salvează în continuare mulți pacienți care suferă de cancer, imunoterapia s-a dovedit a fi eficientă în mult mai multe tipuri de cancer. Este vorba de cancer mamar, pulmonar, ovarian, de vezică urinară sau melanom. În plus, unul dintre principalele avantaje ale imunoterapiei este că are mai puține efecte adverse decât alte metode tradiționale de tratare a cancerului.

Cu toate acestea, se pare că lupta omenirii cu tumorile canceroase este departe de a se fi terminat. Totuși, speranța există întrucât fiecare an aduce noi progrese remarcabile în privința tratamentelor anti-cancer.