În 2015, securitatea cibernetică a căpătat o mai mare importanță în bugetele de apărare

04.12.2015

Anul acesta, cuvintele “securitate cibernetică” au ajuns să fie la modă. Astfel, probabil, pentru prima dată în istorie, au fost luate în discuție chestiuni legate de securitatea pe Internet și protecția rețelelor interne în fiecare sector din economie, conform Kaspersky Lab.

Acestea au devenit relevante pentru sectorul financiar, de producție/industrial, pentru industria aeronautică și cea auto, pentru sănătate, servicii matrimoniale și altele.

În 2015, au crescut exponențial toate domeniile care au legătură cu securitatea cibernetică. Principala tendință constatată de Kaspersky Lab a fost complexitatea tot mai mare a atacurilor cibernetice.

În plus, toate cifrele au fost în creștere: atacurile, numărul de atacatori și victimele lor. În plus, securitatea cibernetică a căpătat o mai mare importanță în bugetele de apărare, a apărut legislație nouă sau îmbunătățită în domeniu și au fost semnate acorduri internaționale și noi standarde: 2015 a redefinit regulile jocului. În acest an, au fost semnate acorduri privind securitatea cibernetică între Rusia și China, China și SUA, și Marea Britanie și China. Pe lângă angajamentul țărilor respective pentru cooperare, acordurile includ asigurarea că ambele părți vor căuta să prevină atacul reciproc.

“Dacă iei la întâmplare orice sector economic, sunt șanse să găsești ceva în presă despre o problemă sau un incident de securitate cibernetică”, a spus Aleks Gostev, Chief Security Expert în cadrul Global Research and Analysis Team, Kaspersky Lab.

Conform acestuia, același lucru este valabil pentru toate aspectele vieții de zi cu zi. Astfel, evenimentele informatice au trezit un interes crescut, nu doar în mass-media, ci și în industria de divertisment. Filmele și programele de televiziune care prezentau probleme de securitate cibernetică au inclus uneori și prezența unor experți care își jucau propriul rol.

„Însă, pe lângă schimbările pozitive care presupun o mai mare conștientizare a riscurilor și a modalităților de prevenție, 2015 a adus și câteva aspecte negative. Din păcate, pentru mulți securitatea cibernetică a început să fie automat legată de terorism. Astăzi, atacul și apărarea unor rețele interne și externe, cum ar fi Internetul, sunt privite cu interes de diverse grupuri ilegale”, a mai spus acesta.

 

 

Citiți și despre: