Stiri: Economie

În ce domenii poate atrage România cele mai multe investiții chineze?

10.06.2014

În perioada 6 – 9 iunie, Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a participat la Conferința ministerială a miniștrilor economiei și comerțului din China și țările Europei Centrale și de Est, eveniment organizat la Ningbo, în Republica Populară Chineză.

,,Guvernul României apreciază abordarea regională a cooperării dintre R. P. Chineză şi statele din Europa Centrală şi de Est, în formatul 16 + 1. În acest sens, reuniunea de la Ningbo a reprezentat un bun prilej de evaluare a principalelor oportunități de dezvoltare la nivelul regiunii Europei Centrale și de Est”, a declarat Ministrul Economiei, Constantin Niță.

În alocuțiunea susținută în cadrul Conferinței ministeriale din date de 8 iunie, Ministrul Constantin Niță a făcut referire la principalele așteptări ale României în ceea ce privește relația cu China. Este vorba despre creșterea investițiilor chineze în regiune, în special în domenii prioritare de dezvoltare sau care stimulează dezvoltarea generală economică (infrastructura de transport, energetică – inclusiv energii regenerabile, producția industrială generatoare de plus valoare, procesarea superioară a materiilor prime), creșterea exporturilor pe piața chineză, generată atât de diversificarea gamei de produse de calitate destinate acestei piețe, dar și prin eliminarea unor bariere care încă mai există în fața exporturilor din Europa, precum și transferul reciproc de tehnologie și know-how la un raport nivel tehnologic/preț rezonabil.

,,România are proiecte importante față de care investitorii chinezi și-au exprimat interesul în ultimul an. Pentru unele suntem într-un stadiu avansat al negocierilor și am încredere că acestea vor putea fi implementate. Energia, infrastructura rutieră și de căi ferate, agricultura, IT-ul reprezintă domenii cheie la nivelul cărora putem beneficia de capitalul chinez”, a adăugat Ministrul Constantin Niță.

În cea de-a doua parte a vizitei în China (9 – 13 iunie), ministrul Constantin Niță va avea întâlniri cu reprezentanți ai instituțiilor și companiilor chineze: China Coal, China Gezhouba Group, China CAMC Engineering, China National Electric Engineering, China Huadian, Administraţia Naţională pentru Energie, Import-Export Bank of China (Eximbank), Industrial and Commercial Bank of China, Junlun Petroleum, Ministerul Comerţului – Departamentul pentru Investiţii în Străinătate, China State Construction Engineering Corp., China Hisun PV Technology.