Slide

Stiri: Economie

În ce domenii sunt acordate cele mai multe subvenții pentru companii?

18.11.2014

În domeniul producției se regăsesc printre cele mai multe facilități și subvenții pentru companii, potrivit Accace, una dintre principalele companii de externalizare și consultanță de afaceri din Europa Centrală și de Est. Totuşi și domeniul IT, agriculturii, industriei energetică și cel de servicii prezintă avantaje semnificative din acest punct de vedere.

Prin urmare cei care doresc să își înființeze o companie în domeniul producției sau cel al serviciilor ar trebui să știe că pot beneficia de scutirea impozitului pe clădiri și terenuri, precum și de reducerea la plata impozitului pe profit, aceasta din urmă fiind aplicabilă și în cazul companiilor care activează în domeniul energetic.

În plus, în domeniul producției, precum și în agricultură, sunt oferite subvenții pentru exportul produselor. O altă facilitate fiscală disponibilă atât în domeniul producției, cât și în IT și servicii, este cea referitoare la reconversia profesională a forței de muncă.

„Cel mai important este ca o companie să analizeze impactul pe care îl dorește la nivelul activității, astfel încât, ulterior, să analizeze și să atragă facilitățile fiscale și subvențiile disponibile care îi pot aduce rezultatul dorit. Obținerea acestora poate fi facilă în anumite cazuri, prin simpla aplicare a prevederilor legale, însă, de cele mai multe ori, trebuie urmărită îndeplinirea anumitor condiții și reguli specifice, precum și pregătirea unei întregi documentații, ceea ce poate transforma procesul de accesare a unor astfel de facilități și subvenții într-unul dificil sau chiar imposibil de implementat”, a afirmat Ana-Maria Graure, Tax Manager Accace.

Facilități fiscale pentru angajarea unor categorii speciale de lucrători

Accace subliniază că acordarea de facilități fiscale pentru angajarea unor categorii speciale de lucrători, cum este cazul zilierilor, este întâlnită în special în agricultură, servicii, producție sau domeniul energetic, în timp ce companiile din domeniul IT se bucură de scutiri de la plata impozitului pe veniturile din salarii ale programatorilor. De asemenea, ajutoarele de stat pentru înființarea de locuri de muncă se acordă atât companiilor din IT, cât și celor din producție, servicii sau domeniul energetic.

Conform companiei, nici industria agricolă nu trebuie ignorată, fiind singurul dintre aceste domenii în care sunt acordate facilități sub forma unor scutiri de la plata contribuțiilor sociale.

Alte facilități oferite companiilor

Printre alte facilități întâlnite în toate aceste domenii se numără scutirea impozitului pe profitul reinvestit, scutirea de la plata TVA, deducerea cheltuielilor pentru activități de cercetare și dezvoltare, eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale, ajutoarele pentru întocmirea planului de afaceri, precum și stimulentele pentru încadrarea în muncă a șomerilor, absolvenților, persoanelor cu dizabilități sau provenind din medii defavorizate.