Stiri: Constructii

În ce localităţi se construiesc cele mai multe locuinţe din România?

17.11.2015

Situaţie inedită pe piaţa rezidenţială din România: patru comune (Șelimbăr, Florești, Giroc și Miroslava) și trei orașe din județul Ilfov (Popești Leordeni, Otopeni și Bragadiru) se află în Top 15 la capitolul livrări de locuințe noi, depășind orașe mari, precum Iași, Ploiești, Galați sau Sibiu, potrivit unui studiu al DTZ Research.

Astfel, în Popești Leordeni s-au construit anul trecut la fel de multe locuințe ca în București, livrările din Șelimbăr le-au depășit pe cele din Sibiu, în timp ce activitatea rezidențială din Miroslava (județul Iași) a fost mai susținută ca în Iași. Totodată, comunele Florești și Giroc, din apropierea orașelor Cluj-Napoca și Timișoara, se dezvoltă puternic, devenind sateliți importanți ai celor două localități.

“Prețurile mai mici ale terenurilor și dorința multor locuitori din orașe de a se muta de la bloc la casă sunt principalele motive pentru care piața rezidențială din aceste localități mici este foarte activă. Un alt factor important fără de care aceste localități nu s-ar putea dezvolta este infrastructura care permite un acces ușor către orașele mari din apropiere”, au explicat reprezentanţii DTZ Research.

În timp ce în Capitală și Timișoara locuințele finalizate anul trecut reprezintă doar 0,4% din stocul locativ, în Șelimbăr și în Popești Leordeni 20% din locuințe au fost date în folosință în anul trecut.

Conform statisticelor, sectorul rezidențial a intrat din 2014 pe o nouă curbă de creștere, ca urmare a stabilizării prețurilor și a îmbunătățirii situației economice, dar această tendință se manifestă cu precădere în orașele mari, precum București, Cluj, Timișoara sau Iași, și în jurul lor, în timp ce un sfert din țară aproape că nu există pe piața locuințelor noi.

În 12 dintre cele mai sărace județe din România (Tulcea, Teleorman, Caraș-Severin, Covasna, Mehedinți, Harghita, Sălaj, Hunedoara, Călărași, Gorj, Olt și Vaslui) au fost finalizate anul trecut doar 3.417 locuințe noi, comparativ cu 3.269 de unități locative date în folosință doar în Popești Leordeni.