Stiri: Social

Street Delivery 2020

În ce perioadă are loc Street Delivery 2020?

27.02.2020

Street Delivery 2020. București, Timișoara, Iași, Cluj, Baia Mare, Oradea, Craiova, Bacău, Sibiu și Chișinău ies în stradă la Street Delivery. Aceste orașe formează cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice, cu scopul de a transmite o serie de revendicări autorităților locale.

Street Delivery 2020. Ce spun organizatorii

”În 2015, am dedicat ediția aniversară încălzirii globale și am lansat un avertisment legat de efectele vieții urbane asupra mediului. Între timp, ‘în cel mai rău’ caz a devenit realitate, iar criza climatică nu mai e doar un scenariu distopic. Așa că anul ăsta, invităm comunitatea de sute de mii de oameni care s-a strâns în jurul Street Delivery să participe la cel mai mare focus grup dedicat crizei climatice pentru a ne transforma orașele în poli ai schimbării”, spune Dona Teșcovschi, comunicator al Street Delivery.

Street Delivery 2020. 10 orașe

Timp de trei zile, cetățeni din 10 orașe, alături de ONG-uri, inițiative cetățenești, artiști, asociații, arhitecți, autorități locale și alți actori relevanți, vor dezbate în stradă problemele orașului din perspectiva schimbărilor climatice.

Ediția își propune să găsească, alături de participanți, soluții reale pentru patru dintre cele mai de impact servicii publice:

  • energie
  • spații verzi
  • mobilitate
  • managementul deșeurilor

Street Delivery 2020. Revendicări

‘2020 e anul alegerilor și vrem ca revendicările noastre, ale cetățenilor, să ajungă la viitorii candidați la primărie și mai departe de atât. Vrem ca problema schimbărilor climatice și a calității vieții urbane să fie puncte centrale pe agenda lor. Vrem să le arătăm decidenților politici că există presiune publică, dar și dorință de colaborare din partea societății civile. Un oraș conștient de impactul pe care îl are asupra mediului este un oraș mai bun pentru locuitorii săi’, a adăugat Cristian Neagoe, unul dintre fondatorii Street Delivery.

Măsuri asumate și implementate

După cele trei zile de brainstorming în stradă, ștafeta va fi predată autorităților fiecărui oraș, alături de revendicările și soluțiile cetățenilor lor ca răspuns la criza climatică. Organizatorii, alături de comunitatea Street Delivery, cer ca aceste măsuri să fie asumate și implementate în următorii patru ani, pentru a reduce impactul imediat asupra mediului.

Pe lângă cele patru servicii publice, în stradă vor fi și proiecte care vor ilustra bune practici din sfera alegerilor personale: alimentație, consum responsabil, vestimentație și multe altele. Plus doza firească de fun, însă fără a compromite posibilitatea la distracție a generațiilor următoare.

Street Delivery 2020 — Orașe pentru climă este un eveniment anual organizat de:

  • Fundația Cărturești
  • Ordinul Arhitecților din România

Proiectul este co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Anul acesta, evenimentul  se întâmplă în două țări – România și Republica Moldova – și în 10 orașe, începând cu luna iunie.

Citește și Ajutor de stat TAROM. Anunțul făcut de Comisia Europeană