În perioada de vară s-au capturat țigări de contrabandă în valoare de 23 milioane de lei

31.08.2017

În perioada de vară, autoritățile române au capturat peste 25 milioane țigări de contrabandă, cu 15 milioane mai puțin decât în intervalul martie – mai, conform datelor disponibile în timp real, pe stopcontrabanda.ro, o campanie desfăşurată de către British American Tobacco.

Valoarea capturilor din cele trei luni de vară a depășit 23 milioane de lei, autoritățile reușind, aşadar, să împiedice în fiecare zi peste 15.000 de pachete de țigări de contrabandă să ajungă pe piața neagră din ţara noastră. În perioada de primăvară, valoarea capturilor a depășit 30 milioane de lei.

Conform celui mai recent studiu Novel Research, în luna iulie 2017 nivelul contrabandei a crescut cu aproximativ 1 punct procentual față de luna mai 2017, depășind pragul de 16%. În prima jumătate a anului curent, piața neagră a țigaretelor a scăzut constant ca urmare a intensificării acţiunilor Poliţiei de Frontieră, a operaţiunilor ANAF și a controalelor desfășurate de Poliţia Română.
Impactul creșterii nivelului contrabandei cu circa 1 punct procentual asupra bugetului de stat este semnificativ. Fiecare punct procentual de piaţă neagră înseamnă circa 40 milioane de euro neîncasaţi anual de către stat sub formă de taxe și accize.

„Creșterea contrabandei cu ţigări cu un punct procentual, în numai două luni de zile, se traduce în pierderi importante pentru bugetul de stat, pentru jucătorii corecți, plătitori de taxe și impozite, și pentru cei aproape 50.000 de români care lucrează pe întregul lanț de distribuție și aprovizionare al industriei tutunului”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice al British American Tobacco România.

Încurajaţi de profiturile mari pe care le aduce traficul ilicit de ţigări, contrabandiștii devin din ce în ce mai ingenioși în metodele de forţare a graniţelor: pachetele de ţigări sunt ascunse în bidoane de detergent lichid, baxurile de ţigări sunt transportate peste Prut folosind lansete de pescuit şi deltaplane, sunt dosite în caroseria autoturismelor, sau ascunse în trenuri de marfă şi chiar în nave sub pavilion străin.

 

 

 

Citiți și despre: