Stiri: Stiri

În România lucrează peste 13.000 de expaţi

12.12.2013

Cei mai mulţi dintre expaţii din România vin din Turcia şi din China, în prezent, în ţara noastră lucrând peste 13.000 de străini, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Dintre aceştia, 40%, adică peste 5.000 pro din afara spaţiului comunitar. În topul ţărilor de provenienţă ale cetăţenilor străini care au ales să muncească în România se număra Turcia, cu 1.420 de expaţi şi China, de unde au venit 1.346 de persoane.

De asemenea, în ţara noastră mai lucrează 436 de filipinezi, 155 de sirieni, 142 de coreeni şi 111 indieni. Din Republica Moldova au trecut Prutul şi lucrează cu forme legale doar 100 de persoane.

Peste 50% lucrează în Bucureşti sau în zonele limitrofe

Mai mult de jumătate dintre expaţi lucrează în Bucureşti sau în zonele limitrofe, pe poziţii de conducere sau middle management, potrivit unui studiu realizat de agenţia de relocare Palace Estate. Reprezentanţii agenţiei au explicat că străinii al căror loc de muncă este în afara oraşului preferă să locuiască în Capitală şi facă naveta până la serviciu, petrecând chiar şi o oră pe drum, în fiecare zi. “Numerosi expaţi care lucrează în afara Bucureştiului aleg să închirieze locuinţe în partea de nord a Capitalei. Din Pipera le este mult mai la îndemână să se deplaseze până la serviciu. Având în vedere traficul din Bucureşti, aceştia pot face mai puţin până la sediul firmei, aflat la câteva zeci de kilometri de oraş, decât pe bulevardele aglomerate”, a declarat Yaniv Dahan, CEO, fondator al agenţiei de relocare Palace Estate. 

23.000 de firme cu capital turcesc şi chinezesc

În ultimii ani, s-au înfiinţat în România aproximativ 23.000 de firme cu capital turcesc şi chinezesc, fapt care justifică prezenţa din ce în ce mai mare a expaţilor turci şi chinezi pe plan local.

La ora actuală, în România sunt înregistrate 10.441 de societăţi chineze şi societăţi mixte româno-chineze, precum şi 13.355 de firme cu capital turc.

“La polul opus, cei mai puţin expaţi cu drept de şedere în scop de muncă, 98 la număr, vin din Federaţia Rusă. Numărul firmelor cu capital rusesc este, şi el, mult mai mic decât în cazul Turciei sau Chinei, fiind de ordinul sutelor”, potrivit sursei citate.