Încă o companie de asigurări din ţara noastră a intrat în redresare financiare. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât ieri deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a societății EUROINS România Asigurare-Reasigurare.
Decizia are drept obiectiv restabilirea situației financiare în termen de un an.
La baza acestei hotărâri au stat concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al EUROINS, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului.
S-a avut în vedere şi identificarea, pe baza situațiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acționarii societății pentru luna octombrie, în contextul cerințelor suplimentare de lichiditate și de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.
„În cel mult 20 de zile de la data comunicării prezentei decizii, Consiliul de Administrație al EUROINS are obligația de a depune la ASF planul de redresare care să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenționează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât și un program de stingere a datoriilor. De asemenea, EUROINS va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea și le va asuma prin planul de redresare”, precizează reprezentanţii Autorității.
Decizia reprezintă o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali.
EUROINS are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare, iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării.
În februarie 2014, Astra Asigurări, cea mai mare companie de asigurări din ţara noastră a fost plasată de Autoritatea de Supraveghere Financiară în procedura de redresare financiară. După aceea, anul acesta, ASF a cerut falimentul companiei, în instanţă.