Amenzi Consiliul Concurentei

Încă un proces privind clauzele abuzive a fost câştigat de cei care au luat credite

22.10.2015

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv împotriva BCR, intentat de circa 200 de clienţi.

”Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări”, se arată în minuta deciziei.

În plus, s-a constatat şi caracterul abuziv şi nulitatea absolută a unei alte clauze, care permite băncii declararea scadenţei anticipate a creditului, dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

Înalta Curte a admis recursurile declarate de recurenţii-reclamanţi şi a modificat decizia instanţei anterioare în sensul că admite excepţia autorităţii de lucru judecat şi respinge cererea de constatare a caracterului abuziv, de constatare a nulităţii absolute a clauzei indicate în petitul 1.1, precum şi celelalte capete de cerere formulate în principal şi în subsidiar în legătură cu această clauză (petitele 2, 3.1, 4 şi 5), pentru contractele nr. 678 din 19 iunie 2007, nr. 765 din 8 martie 2006 şi 2008691448 din 4 septembrie 2008, constatând autoritate de lucru judecat.

În condiţiile în care decizia este irevocabilă, BCR este obligată să modifice contractele încheiate cu clienţii care au acţionat banca în instanţă.

 

 

Citiți și despre: