Stiri: Finante

Amenzi Consiliul Concurentei

Încă un proces privind clauzele abuzive a fost câştigat de cei care au luat credite

22.10.2015

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, irevocabil, că dobânda de referinţă variabilă, modificată unilateral de bancă, este abuzivă, într-un proces colectiv împotriva BCR, intentat de circa 200 de clienţi.

”Constată nulitatea absolută parţială a clauzei privind dobânda, în partea privind dobânda de referinţă variabilă, precum şi orice altă clauză care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterală a cuantumului dobânzii. Obligă pe pârâta B.C.R. S.A. să modifice contractele încheiate cu reclamanţii ca urmare a constatării nulităţii absolute parţiale a clauzei privind dobânda, precum şi să emită noi grafice de rambursare în urma acestei modificări”, se arată în minuta deciziei.

În plus, s-a constatat şi caracterul abuziv şi nulitatea absolută a unei alte clauze, care permite băncii declararea scadenţei anticipate a creditului, dacă valoarea garanţiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului rămas de plată.

Înalta Curte a admis recursurile declarate de recurenţii-reclamanţi şi a modificat decizia instanţei anterioare în sensul că admite excepţia autorităţii de lucru judecat şi respinge cererea de constatare a caracterului abuziv, de constatare a nulităţii absolute a clauzei indicate în petitul 1.1, precum şi celelalte capete de cerere formulate în principal şi în subsidiar în legătură cu această clauză (petitele 2, 3.1, 4 şi 5), pentru contractele nr. 678 din 19 iunie 2007, nr. 765 din 8 martie 2006 şi 2008691448 din 4 septembrie 2008, constatând autoritate de lucru judecat.

În condiţiile în care decizia este irevocabilă, BCR este obligată să modifice contractele încheiate cu clienţii care au acţionat banca în instanţă.