Încasările la bugetul de stat, creştere spectaculoasă în primele nouă luni

07.10.2015

În primele nouă luni ale anului, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat venituri de 146,58 miliarde de lei. Nivelul este cu 10,6 miliarde de lei mai mare decât cel raportat în aceeaşi perioadă din 2014.

Conform ANAF, bugetul asigurărilor sociale de stat este singurul care a înregistrat o reducere a veniturilor în perioada analizată.

„Din cele 10,6 miliarde lei colectați în plus față de anul trecut, veniturile suplimentare colectate din TVA sunt de 4,75 miliarde de lei ceea ce reprezintă o creștere cu 12,52% indice nominal, cu mult peste creșterea economică din primele 9 luni. Această diferență (obținută după eliminarea impactului creșterii economice) este rezultatul direct și exclusiv al combaterii evaziunii fiscale”, potrivit ANAF.

Astfel, la bugetul de stat s-au încasat peste 102,88 miliarde de lei, cu 11 miliarde de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii generale a volumului obligațiilor fiscale declarate cu circa 7%.

În ceea ce priveşte impozitul pe profit, s-au încasat 10,06 miliarde de lei, în creştere cu 985,87 milioane de lei, în condițiile creșterilor de viramente înregistrate de la agenții economici (+11%) și a impozitului virat de către băncile comerciale (+16%). Creșterea încasărilor din impozitul pe profit a fost determinată, şi de intensificarea inspecțiilor fiscale la contribuabili identificați cu risc fiscal asociat prețurilor de transfer, selectați în baza analizei de risc.

Pe segmentul impozit pe venit, s-au colectat 19,45 miliarde de lei, cu peste 2,31 miliarde de lei mai mult decât în 2014

Încasările din TVA au depășit 42,73 miliarde de lei, chiar și în contextul reducerii cotei pentru alimente și băuturi non-alcoolice, animale și păsări din specii domestice, semințe și ingrediente alimentare, servicii de restaurant și catering, de la 24% la 9%.

În domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, față de încasările din perioada analizată a anului precedent, accizele au fost mai mari cu 8,87%, iar la bugetul Fondului Național Unic pentru Asigurări Sociale de Sănătate, sumele încasate a crescut cu 13,34%.

În cazul bugetului asigurărilor sociale de sănătate, veniturile colectate s-au redus cu 8,14%, iar la bugetul asigurărilor sociale pentru șomaj veniturile colectate au urcat cu 11,80%.

 

 

Citiți și despre: