Stiri: Finante

Piata de media din Romania

Încasările la bugetul de stat, în creştere

26.09.2015

La finele primelor opt luni din acest an, execuția bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 6,5 miliarde de lei, respectiv 0,92% din PIB, fața de un deficit de 1,6 miliarde de lei (0,24% din PIB) înregistrat în aceeași perioadă din anul 2014, a anunţat Ministerul Finanțelor Publice (MFP)

Veniturile bugetului de stat a ajuns la 150 de miliarde de lei şi reprezintă 21,4% din PIB, cu 9,7% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. Ca pondere în Produl Intern Brut nivelul este cu 0,9 puncte procentuale.

S-au raportat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din TVA (15%), impozitul pe venit (13,5%), impozitul pe profit (11%), venituri nefiscale (18,5%) și accize (8,2%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale de stat au scăzut cu 1,5%, fiind influențate de reducerea cu 5% a contribuțiilor datorate statului de către angajatori, dar și majorarea contribuției virate la fondurile de pensii private (Pilonul II) cu 0,5%.

În acelaşi timp, MFP a mai anunţat că cheltuielile bugetului general au fost de 143,6 miliarde de lei, în creştere în termeni nominali cu 3,8% fața de aceeași perioada din anul precedent. În schimb, s-au diminuat cu 0,3% ca pondere în PIB.

O reducere importantă s-a raportat în cazul cheltuielilor cu dobânzile, de aproximativ 7%, ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.