Stiri: Economie

Increderea in economia romaneasca

Încrederea în economia românească, în scădere

22.01.2019

Încrederea în economia românească este în scădere. Astfel, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România s-a redus în decembrie 2018, faţă de luna anterioară, cu 15,6 puncte, până la valoarea de 28,7 puncte. Comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, acesta a pierdut 12,3 puncte.

Încrederea în economia românească. Indicatorul condițiilor curente

De asemenea, indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de luna anterioară cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (minus 12,5 puncte comparativ cu decembrie 2017). Și indicatorul anticipaţiilor s-a redus cu 18,8 puncte, până la 19,9 puncte (minus 12,2 puncte raportat la decembrie 2017).

Încrederea în economia românească. Cursul de schimb euro – leu

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanţii la studiul realizat de CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de șase luni este de 4,7168 lei pentru un euro. În același timp, pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat a cursului de schimb este de 4,7883.

Încrederea în economia românească. Inflația

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2020/ianuarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,93%.

De asemenea, sunt de remarcat anticipaţiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti, în următoarele 12 luni, peste 73% dintre respondenţi anticipând această evoluţie”, se menţionează în comunicat.

Ce este Indicatorul CFA România?

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în mai 2011. Acesta reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroeconomice.

Cercetarea cuprinde elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti membri ai CFA România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, precum şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Citește și Șase companii, amendate de Consiliul Concurenței