Indemnizație hrană medici 2019. Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Sănătății, proiectul care presupune ca indemnizațiile de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială să nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30% prevăzută la art. 25, alin 2 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.
Indemnizație hrană medici 2019. Modificările din lege
Prin urmare art. 36 alin. (1) al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 a fost completat cu un nou alineat (11), cu următorul cuprins:
“(11) Cuantumul indemnizațiilor de hrană acordate conform alin. (1) personalului din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare. “
Modificarea legislativă se impunea întrucât, în condițiile în care indemnizaţia de hrană se includea în procentul de 30% stabilit prin dispozițiile legale, personalul din sistemul sanitar nu ar putea beneficia de acest drept individual salarial stabilit prin lege, având în vedere că prin lipsa acestei măsuri s-ar depăși procentul stabilit la nivel de ordonator principal de credite.
Indemnizație hrană medici 2019. Mesajul transmis de sindicate
La începutul lunii februarie, Federația „Solidaritatea Sanitară” a cerut Guvernului introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază. Sindicatul a reamintit că „dreptul la sporul de 100% (raportat la salariul de bază actual) pentru lucrul în zilele libere legale și dreptul la sporurile pentru condiții de muncă acordate cel puțin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaților, solicitându-i să asigure respectarea lor”.
Conform sursei citate, soluția pentru a putea respecta aceste drepturi ar fi introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază.
De asemenea, ”Solidaritatea Sindicală” reclama și faptul că OUG 114/2018 a condus la blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018.
”Dacă aceste măsuri nu vor fi remediate, vor exista proteste în toată țara la fel cum s-a întâmplat în spitalele din Tulcea sau în Spitalul Județean Neamț”, atrăgea atenția sindicatul.
Citește și Tendințele din piața de retail online, în 2019