Slide

Stiri: Social

Proiectul LittleBig2gether.

Indexul Drepturilor Copiilor 2018: Buget insuficient pentru copiii din România

12.06.2018

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 16 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Fundația Internațională a Drepturilor Copiilor (KidsRights) și Universitatea Erasmus din Rotterdam au publicat Indexul Drepturilor Copiilor 2018. Clasamentul – realizat pentru al șaselea an consecutiv – arată în ce măsură statele lumii protejează drepturile copiilor. Metodologia raportului este unică, deoarace colectează date de la cele mai reputabile surse disponibile în întreaga lume.

România, un scor foarte slab

Poziția României în topul anului 2018 este locul 114, un scor foarte slab ce iese în evidență față de performanța celorlalte țări membre ale Uniunii Europene.

Clasificarea se bazează pe date foarte actuale, deoarece România a fost revizuită de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului (CODC) în 2017, ca parte a procedurii de raportare a statului de către Comitet. României i-a fost atribuit cel mai mic punctaj posibil pe aproape toți indicatorii, incluzând legislația corespunzătoare, respectul pentru opiniile copilului, societatea civilă și bugetul disponibil. Prin urmare, România a avut rezultate mai slabe decât în 2009, când a fost revizuită ultima dată de CODC.

”Guvernul nu reușește să aloce un buget suficient pentru copii. În mod alarmant, grupurile vulnerabile de copii, inclusiv în rândul populației de etnie romă, copiii cu dizabilități și copiii din mediul rural, se află în afara rețelei de protecție socială. Performanța deteriorată a României poate fi ilustrată cel mai bine de indicatorul privind legislația corespunzătoare, în cadrul căruia țara a scăzut de la cea mai înaltă clasificare la cel mai mic scor posibil în perioada 2009 – 2017”, conform sursei citate.

Toate cele 182 de țări care au ratificat Convenția privind Drepturile Copilului au convenit să aloce cel mai mare buget disponibil pentru protejarea drepturile copilului. Dezamăgitor, nici o țară cuprinsă în raport nu respectă această promisiune. O tendință pozitivă însă este creșterea cheltuielilor privind drepturile copilului în ultimii ani de către mai multe țări în curs de dezvoltare, inclusiv Peru, Zambia și Nepal. Peru a majorat bugetul rezervat copiilor și adolescenților cu 13% între 2013 și 2016.

„Cheltuielile sporite ale acestor țări în curs de dezvoltare ar trebui să impulsioneze toate națiunile să cheltuiască mai mult pentru drepturile copiilor. Totodată, trebuie să recunoaștem că corupția, absența unui cadru legislativ și politic stabil pentru drepturile copilului, precum și lipsa monitorizării fondurilor, adesea împiedică creșterea bugetului in vederea realizarii unei îmbunătățiri durabile în viața de zi cu zi a copiilor în multe țări din jurul lumii. Aceste aspecte trebuie rezolvate cu prioritate pentru a obține progrese pe termen lung în domenii precum: sănătatea, educația și protecția copilului”, a spus Marc Dullaert, fondator și președinte al Fundației Drepturilor Copiilor (KidsRights).

Lipsa oportunităților de implicare a copiilor

În mod ezamăgitor, nici o țară din întregul raport nu a obținut cel mai mare scor posibil în cadrul indicatorului „Respectarea opiniilor copilului”, iar 46 (din 179) de țări au înregistrat cel mai mic scor posibil pentru implicarea copiilor, cu performanțe foarte slabe în Asia și regiunea Pacificului.

„Promovarea implicării și participării copiilor face parte din misiunea de bază a KidsRights. Noi credem că copiii au potențialul de a fi factori de schimbare cu puterea de a misca lumea. KidsRights îndeamnă, prin urmare, atât țările bogate, cât și pe cele sărace, să se asigure că implică în mod structural copiii și tinerii în procesele de luare a deciziilor și includ perspectivele lor asupra problemelor care îi afectează în mod direct”, a mai spus Marc Dullaert.

Clasamentul general

Norvegia este numărul 1 în anul 2018. Următoarele clasate sunt: Islanda (2), Portugalia (3), Spania (4), Elveția (5), Olanda (6), Finlanda (7), Germania (8), Franța (9). Cele mai slabe țări în ansamblu sunt: Sierra Leone (182), Afganistan (181), Ciad (180), Republica Democrată Congo (179), Guineea Ecuatorială (178), Republica Centrafricană (177), Guineea-Bissau 176), Papua Noua Guinee (175), Eritreea (174) și, în mod surprinzător, Regatul Unit al Marii Britanii(173).