Stiri: Logistica

Indicatorii de performanta, esentiali in optimizarea proceselor in depozite

Indicatorii de performanță, esențiali în optimizarea proceselor în depozite

01.05.2021

Când vorbim de optimizarea proceselor în depozite, una dintre cele mai utilizate metrici sunt indicatorii de performanță sau KPI-urile, pentru că oferă un mijloc de măsurare a performanțelor. Având în vedere importanța acestora, a fost creat sistemul LogIQ. Pentru a oferi control maxim în optimizarea proceselor, sistemul pune la dispoziție o gamă de indicatori care permit luarea unor decizii bazate pe date concrete, din intervale de timp bine definite, ținând cont și de locații, operațiuni sau operatori. Astfel, cea mai sigură modalitate de a garanta calitatea proceselor este de a măsura corect și la timp KPI-urile.

„KPI-ul principal permite afișarea valorilor minime, medii și maxime pentru intervalul ales al KPI-ului și ne evidențiază timpii de procesare a comenzilor, numărul

de operatori/comandă, numărul de produse/comandă, aderența la planul de livrare, rata de marfă returnată, timpii de încărcare mașini, numărul de produse în picking, produse diferite/palet, volumul de stocare, unitățile stocate, dar și acuratețea inventarului. Se pot selecta opțiunile care să permită filtrarea indicatorilor pentru un depozit anume sau pentru toate depozitele, operațiile care au loc la nivel de bax sau palet sau alte opțiuni”, explică Dl. Adrian Marinică, Industry Solution Manager în cadrul Romanian Business Consult.

KPI-ul operatori online permite afișarea în timp real, pentru fiecare depozit, al numărului de operații efectuate de fiecare operator în parte. Sunt contorizate toate operațiile efectuate de operatori sau pot fi customizate doar acele operații care se doresc a fi monitorizate, operatorii fiind afișați în funcție de numărul de operații efectuate.

Când vorbim de optimizarea proceselor în depozite, una dintre cele mai utilizate metrici sunt indicatorii de performanță sau KPI-urile

Folosirea sistemului LogIQ permite analizarea KPI-urilor depozitului la dată; acest lucru înseamnă că pentru fiecare depozit se afișează numărul de operații principale pentru o dată selectată.

KPI-ul depozite pe intervale ne permite selectarea unui interval și a unui set de opțiuni, dar și a unor operații anume. Folosirea acestui indicator ne permite să realizăm grafice comparative între toate depozitele pentru selecțiile făcute și să afișăm numărul de operații pentru depozitul selectat sau toate depozitele cumulate, dar și să afișăm numărul de operații efectuate de operatori pentru selecțiile făcute.

Totodată, KPI-ul useri pe intervale permite selectarea unui interval, a unui set de opțiuni și a unor operații anume, în timp ce KPI-ul depozite pe minut ne permite să obținem date referitoare la perioadele cele mai încărcate de lucru și cele în care sistemul nu este încărcat.

KPI-ul operatori pe minut – în cazul în care ne dorim să selectăm o anumită dată, un anumit operator și toate operațiunile, acest indicator ne afișează date cu privire la fiecare minut (orizontală) în parte din intervalul 0-24 (dispus pe verticală). Aplicația LogIQ ne permite, de asemenea, să ne conectăm cu sistemul de pontaj, astfel încât durata de lucru a fiecărui operator să fie calculată cu acuratețe.

KPI-ul operații/depozit în interval ne oferă posibilitatea de a afișa în unități și tone valorile maxime, medii și minime ale intervalului selectat, precum și numărul total de unități și tone din interval.

KPI-ul grad de umplere depozit ne oferă informații despre gradul de umplere al depozitelor pe zile, atât în tone, cât și în unități. Dacă ne dorim în schimb să apreciem evoluția operatorilor, vom folosi KPI evoluție operatori; acest indicator ne permite să selectăm un anumit interval de date, un operator și o anumită operație sau a tuturor operațiilor efectuate. În acest fel vom obține date exacte cu privire la creșterile (albastru) sau descreșterile (cu roșu) din activitate, de la o zi la alta, în intervalul de timp care ne interesează. Afișarea unei linii galbene ne va putea indica tendința de creștere sau descreștere pentru intervalul selectat, folosind funcții de regresie care estimează tendințele în timp.

„LogIQ este o soluție software Warehouse Management System avansată pentru întreprinderi de producție, distribuție și retail și furnizori de logistică terți (3PL), care poate fi utilizată de organizații de toate dimensiunile”, este de părere Dl. Adrian Marinică.

Citeşte şi Warehouse Management System, managementul eficient al depozitelor