Stiri: Economie

Indicele încrederii în economie CONFIDEX

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, în scădere. Cum va evolua inflaţia în perioada următoare?

27.07.2022

Indicatorul de Încredere Macroeconomică iulie 2022. CFA România anunţă că Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situaţie s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipaţii, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta lună consecutivă. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%.

Cursul de schimb euro – leu

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 77% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică iulie 2022. Anticipaţiile inflaţioniste

„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a șasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre în următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Evoluţia ROBOR

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă, atât ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât şi la titluri de stat (9,97% pentru scadenţă de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadenţă de 10 ani).

Preţurile proprietăţilor imobiliare

Este de remarcat şi reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni. În studiul din luna iulie nu a fost înregistrată nicio opinie de majorare a preţului. La acestea se adaugă faptul că majorarea participanţilor consideră că preţul va scădea. Este vorba de peste 86%, fiind cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului.

În acelaşi timp, 77% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate. Şi aceasta este cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului.

Citeşte şi Veşti bune! PIB-ul României a crescut cu 5,2% în trimestrul 1 din 2022