Fără categorie

Programul IMM Leasing.

Indicatorul de încredere macroeconomică, la un nou maxim istoric

25.05.2015

În luna aprilie, valoarea indicatorului de încredere macroeconomică a înregistrat o creştere cu 2,6 puncte, comparativ cu luna anterioară. Astfel indicatorul a ajuns la valoarea de 70,7, un nou maxim istoric, confom CFA România.

Indicatorul de încredere macroeconomică se calculează pe o scară cu valori între zero (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) pe baza a şase întrebări privind condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi a anticipaţiilor pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.

Creşterea s-a datorat, în special, componentei de condiţii curente a indicatorului. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 59,8 (nou maxim istoric), în creştere cu 6 puncte faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior, iar indicatorul anticipaţiilor s-a majorat la 76 (nou maxim istoric), cu 0,9 puncte peste nivelul înregistrat în martie 2015.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru cele două orizonturi de timp avute în vedere au consemnat un curs anticipat de 4,4150 pentru orizontul de 6 luni (faţă de valoarea de 4,4400 înregistrată în luna anterioară) şi respectiv de 4,4200 pentru orizontul de 12 luni (faţă de valoarea de 4,4500 înregistrată în exerciţiul anterior).