Stiri: Finante

Indicele LIBOR

Indicele LIBOR: BNR face un anunţ de ultimă oră

06.04.2021

Indicele LIBOR. Comisia Europeană va stabili unul sau mai mulți indici de referință, pentru înlocuirea indicilor LIBOR în cadrul contractelor și al instrumentelor financiare. Banca Națională a României (BNR) a anunţat că este autoritatea națională competentă în domeniul supravegherii indicilor de dobândă, utilizați ca indici de referință de către instituții de credit și instituții financiare nebancare în cadrul contractelor de credit, domeniu reglementat la nivel european prin Regulamentul (UE) 2016/1011 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții (Regulamentul Benchmark).

Indicele LIBOR. Regulamentul Benchmark

Având în vedere încetarea anunțată a publicării indicilor de dobândă LIBOR pentru monedele: franc elvețian, euro, liră sterlină și yen japonez începând cu ianuarie 2022 și pentru dolarul american de la jumătatea anului 2023, la nivel european au fost recent adoptate modificări asupra Regulamentului Benchmark, menite să atenueze efectele dispariției indicilor LIBOR. Astfel, Comisia Europeană va stabili unul sau mai mulți indici de referință, pentru înlocuirea indicilor LIBOR în cadrul contractelor și al instrumentelor financiare.

Tranziţia către un nou set de indici

Procesul de pregătire a tranziției către un nou set de indici de referință de înlocuire pentru LIBOR a fost deja demarat la nivel european. BNR va fi implicată activ în acest efort, alături de Comisia Europeană, alte bănci centrale și autorități naționale competente. La nivelul Comisiei Europene vor fi analizate diferite metode de calcul și marje de ajustare pentru a înlocui indicii LIBOR, în scopul identificării variantei optime, având în vedere particularitățile piețelor financiare, dar și cerințele legale existente vizând protecția consumatorilor de servicii financiare.

Indicele LIBOR. Act de punere în aplicare

Odată finalizat acest proces, Comisia Europeană va emite un act de punere în aplicare. Acesta va fi uniform și direct aplicabil în toate statele membre UE. Astfel, orice indice LIBOR va fi înlocuit de drept, în mod automat, în cadrul oricărui contract, cu noul indice de referință de înlocuire, fără a fi necesară renegocierea contractelor, dacă părțile la contract nu agreează în prealabil un alt indice de referință.

Citeşte şi Programul Vacanţă activă în Bucureşti: Când încep înscrierile?