Slide

Editia NOIEMBRIE

Indicele LIBOR

Indicele ROBOR majorează creditele românilor

01.11.2017

60% din creditele acordate în România au dobânda calculată în funcţie de ROBOR. În ultima lună, am auzit frecvent despre creșterea ROBOR şi, implicit, despre creşterea ratelor creditelor; în acest context, în articolul următor vă oferim informaţii utile despre acest indice şi despre cum influenţează ROBOR creditele deja aflate în plată, precum şi creditarea din România, în general.

Aşadar, indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este, mai exact, rata medie a dobânzii pentru creditele în moneda naţională acordate pe piața interbancară și este stabilită de către Banca Națională a României (BNR), în baza datelor oferite zilnic de către cele mai mari instituţii de creditare din ţara noastră. Acest indice se utilizează la stabilirea dobânzilor variabile a creditelor în lei. Cei mai utilizați indici pentru stabilirea nivelului dobânzilor variabile sunt ROBOR 3M (trei luni) și ROBOR 6M (şase luni).

Ce este ROBOR?

Pentru o persoană fizică care are un credit luat în lei, ROBOR este indicele în funcţie de care cresc dobânzile la creditele în lei. În termeni economici, este rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele. Prin urmare, ROBOR nu este un indice abstract, rar utilizat, ci dimpotrivă, este utilizat de către toate băncile pentru stabilirea dobânzilor variabile și influențează valoarea ratelor lunare la creditele în lei.

ROBOR se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de Banca Naţională

Indicele ROBOR are impact doar asupra dobânzilor variabile, nu și asupra celor fixe, însă băncile care oferă o dobândă fixă pe toată perioada creditării sunt destul de puţine, aproape inexistente. De obicei, dobânda unui credit se formează dintr-un procent fix, plus ROBOR la 3 luni.

Toate persoanele care au credite în lei în derulare sau intenţionează să acceseze un nou împrumut cu dobândă variabilă sunt expuse fluctuațiilor ratei lunare, în funcție de evoluția dobânzilor interbancare ROBOR.

60% din creditele românilor sunt calculate în funcţie de ROBOR

Indicele ROBOR 3M intră în componenţa a peste 60% din creditele luate de români. În prezent, acest indice se situează în jurul valorii de 1,8%, în timp cea mai mică valoare din istoria indicelui de referinţă a fost înregistrată în septembrie 2016, de 0,64%.

În întregul sistem bancar din România, 60% din totalul împrumuturilor sunt credite în lei şi 40% în valută

Chiar dacă diferenţa pare a fi nesemnificativă sau extrem de mică, creşterea ROBOR duce la creşterea ratelor la credite, iar în cazul unora, precum cele prin Prima Casă, se poate ajunge şi la o diferenţă de aproape 100 de lei.

În plus, vestea proastă este că, din datele specialiştilor în domeniul bancar, creşterea ROBOR nu pare că se opreşte aici.

De ce creşte ROBOR?

Ca în orice model economic, atunci când cererea este ridicată, iar oferta limitată, preţul se măreşte. Aşa se întâmplă şi cu lichidităţile din piaţa bancară, adică cu banii cash. Prin urmare, pe piaţa bancară există o cerere mare de credite sau împrumuturi, în tip ce lichidităţile băncilor sunt limitate. Aşadar, dobânda cu care se acordă creditele este în creştere.

Un minim istoric

Mai trebuie menţionat că nivelul ROBOR din ultimii 3-4 ani s-a aflat la un nivel minim istoric, valoarea „normală” fiind situată în jurul a 3-4%, conform economiştilor.

La jumătatea anului viitor ROBOR va fi de peste 2%

Analiştii Raiffeisen estimează că, la jumătatea anului viitor ROBOR va fi de peste 2%, la o inflaţie de 4%. Conform acestora, creşterea ROBOR a avut la bază factori fundamentali şi structurali, precum inflaţia, care a fost negativă pe fondul reducerii TVA. În plus, analiştii mai spun că perioada anormală a fost aceea când ROBOR a fost sub nivelul de 1%.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an la 0,87%

Conform Băncii Naţionale a României, majorarea dobânzilor era inevitabilă şi anunţată de BNR, după o perioadă îndelungată de timp în care ratele pe piaţa interbancară au fost la niveluri extrem de căzute.

Factorii ce influențează ROBOR-ul

Cu cât încrederea reciprocă între instituţiile de credit este mai ridicată, cu atât scad dobânzile percepute la creditele interbancare, precum şi indicatorul ROBOR. Prin urmare, această încredere duce la reducerea dobânzilor variabile la împrumuturile persoanelor fizice şi, deci, la diminuarea ratelor lunare plătite de cei care au un împrumut. În caz contrar, dacă nu există încredere, dobânzile, ROBOR, ratele şi costurile împrumuturilor vor avansa.

Indicatorul ROBOR mai este influenţat şi de evoluţia generală a economiei, precum şi de costurile la care băncile comerciale se pot finanţa de la banca centrală, prin dobânda de politică monetară.

Indicatorul ROBOR  este influenţat de încrederea reciprocă între instituțiile bancare şi de evoluţia generală a economiei

La acestea se mai adăugă şi presiunea pe cursul de schimb, finanţarea deficitului bugetar, reducerea investiţiilor străine directe, precum şi rata redusă de absorbție a fondurilor europene, toate aceste reducând nivelul de bani existenţi pe piaţă, în ţara noastră.

Intervenţia BNR

Într-o încercare de temperare a creşterii ROBOR, Banca Naţională a României a intervenit pe piaţa bancară, la începutul lunii octombrie. Mai exact, instituţia de politică monetară a îngustat coridorul dobânzilor al împrumuturilor și depozitelor interbancare. Imediat după decizia BNR, indicele ROBOR s-a redus nesemnificativ, de la 1,89% la 1,87%, urmându-şi creşterea în zilele următoare.