Petrol si gaze

Cum va evolua industria de petrol și gaze în 2019?

01.08.2019

Industria de petrol și gaze în 2019. Cererea va continua să crească, în timp ce mixul energetic se va diversifica. La nivel mondial, industria de petrol și gaze se află printre cele mai performante sectoare ale economiei. Chiar dacă în ultimii ani acest sector a întâmpinat o serie de probleme, precum scăderea drastică a prețurilor sau cele legate de provocările privind problemele de mediu, industria de petrol și gaze continuă să fie una solidă, cu creșteri mai temperate, însă deloc de neglijat.

Toate acestea vin în contextul în care cererea pe această piață continuă să fie robustă, în special provenind din țările în curs de dezvoltare precum China și India.

Industria de petrol și gaze în 2019. Provocări

Industria de petrol și gaze trece printr-o perioadă plină de provocări. Aceasta are la bază un preț volatil al petrolului, probleme legate de resursa umană, precum și o problemă privind percepția publică a sectorului.

Conform Saudi Aramco, una dintre cele mai mari companii producătoare de petrol din lume, cu peste 50.000 de angajați, chiar dacă industria pare fără viitor, de fapt, sectorul nu moare, ci se transformă.

Chiar dacă industria pare fără viitor, de fapt, sectorul nu moare, ci se transformă

Motivul este următorul: nu există alternative pentru o serie de produse petroliere extrem de des folosite la nivel mondial.

De asemenea, companiile de petrol și gaze trebuie să facă mai mult decât au realizat până în prezent, fiind așadar nevoie de investiții majore în cercetare și dezvoltare și pentru reducerea impactului asupra mediului.

Industria de petrol și gaze în 2019. Cererea va continua să crească

Potrivit estimărilor, chiar dacă gazele naturale vor deveni combustibilul cu cea mai mare creștere a cererii în următorii ani, nici piața petrolului nu va fi mai prejos.

Estimările arată că cererea de petrol și gaze naturale din India va ajunge la același nivel ca cea din China în următorii cinci ani

Consumul global va avea o creștere remarcabilă. Astfel, media anuală de creștere va fi de peste 1 milion de barili de petrol pe zi, până în anul 2030. Cu toate acestea, se estimează că cererea de gaze naturale va crește într-un ritm mult mai mare. În plus, deși ambele sectoare sunt pe un trend pozitiv, cota de piață a petrolului se va reduce comparativ cu cea a gazelor naturale.

În anul 2024, SUA va exporta atât de mult petrol și gaze încât va reuși să depășească Rusia și va ajunge la un nivel apropiat de cel din Arabia Saudită

În anii 2030, cererea de petrol o să înceapă să scadă ca urmare a dezvoltării sectorului energiilor regenerabile și a concurenței din partea vehiculelor electrice. Cererea de petrol urmează, așadar, să atingă un maxim la începutul anilor 2030. Nivelul va fi de 10-15 milioane de barili pe zi, mai mare decât producția actuală.

Prin urmare, este nevoie de surse de petrol pentru ca producția mondială să facă față cererii.

Sectorul petrolului și gazelor naturale va rămâne, așadar, unul vast și viabil, fiind în continuare o parte vitală pentru sistemul energetic mondial.

Industria de petrol și gaze în 2019. Venituri

Compania de cercetare IBISWorld estimează că veniturile totale ale industriei producătoare de petrol și gaze naturale se situează la peste 2 trilioane de dolari.

Estimările pentru Produsul Intern Brut mondial sunt cuprinse între 75 de trilioane de dolari și 87,5 de trilioane de dolari, astfel producătorii de petrol și gaze reușind să controleze nu mai puțin de 2% – 3% din economia globală.

În 2018, cele mai importante 12 companii producătoare de petrol și gaze au avut venituri de 1,6 trilioane de dolari. Veniturile acestora au avut, anul trecut, o creștere totală de 19,5%.

Cele mai mari companii din industria petrol și gaze sunt: ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes, BP, Royal Dutch Shell, Total SA, Eni, Rosneft și Equinor

Acest avans al veniturilor obținute de giganții petrolieri se datorează majorării prețurilor la țiței, care au înregistrat un avans de aproximativ 30% față de anul 2017.

Industria de petrol și gaze în 2019. Ce schimbări se vor produce în 2019?

GlobalData estimează că principalele schimbări privind piața de petrol și gaze naturale, la nivel mondial, sunt următoarele:

Difersificarea mixului energetic

Firmele și guvernele vor promova utilizarea gazelor naturale datorită percepției că producția lor este mai ecologică decât cea a altor combustibili fosili, cum ar fi cărbunele și petrolul. Astfel, mixul energetic al unor țări dezvoltate va deveni din ce în ce mai diversificat, înglobând atât combustibili fosili, cât și energia verde și gazele naturale.

Mixul energetic al unor țări dezvoltate va deveni din ce în ce mai diversificat

Oferta și prețurile

Oferta de petrol la nivel mondial are un impact major asupra industriei petroliere globale. Sancțiunile impuse de SUA pentru anumiți exportatori de top, cum ar fi Iranul sau Venezuela, sunt o dovadă a acestui fapt. Astfel, o reducere a ofertei poate duce la creșterea prețurilor.

În prezent prețul petrolului este situat în jurul valorii de 60 de dolari pentru un baril

Fracturarea hidraulică

Obținerea de gaze naturale și petrol prin fracturarea hidraulică se va confrunta și în 2019 cu provocări, chiar dacă în Statele Unite a devenit în ultimii ani extrem de populară.

Așadar, deși există unele voci care spun că domeniul se află în ultimii ani de viață, petrolul și gazele vor continua să aibă venituri extrem de mari și profituri pe măsură.

Citește și Factorii care influențează prețul petrolului la nivel mondial