Stiri: Stiri

Industria electronică și electrotehnică solicită înființarea unei bănci autohtone

09.08.2013

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: expecting ';' in Entity, line: 6 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2900

Industria electronică dorește înființarea unei instituții bancare cu capital românesc care ar putea finanța activitățile performante pentru cercercetare aplicată, inovare dar și producție.

Motivul pentru care reprezentanții din această industrie își doresc înființarea unei asemenea instituții bancare se leagă de dificultatea cu care se confruntă specialiștii în accesarea de credite, notează Bursa.

”Sunt greutăţi mari, băncile nu ne ajută cu nimic. În cadrul Institutului Naţional pe care-l conduc suntem nevoiţi să punem noi bani, care ne autofinanţăm, pentru continuarea proiectelor derulate din fonduri europene. Suntem blocaţi de instituţiile guvernamentale, care nu ne rambursează banii pentru aceste proiecte. Deşi ar trebui să primim banii pentru cererile de rambursare în maxim 45 de zile, am avut întârzieri şi de 300 de zile, pe POSDRU. Întrucât, în aceste condiţii, nu ne putem desfăşura proiectele, am încercat să obţinem finanţare de la bănci. Am mers la BCR, la Banca Transilvania, dar toate instituţiile bancare ne-au cerut contractele încheiate pentru obţinerea de bani europeni, iar noi nu le putem da, pentru că există o clauză potrivit căreia acestea nu pot fi concesionate. Am încercat să garantăm cu bunurile noastre, dar nu sunt de acord băncile. De aceea, o bancă dedicată finanţării proiectelor aplicate din cercetare ar fi o gură de aer pentru noi. Suntem într-o situaţie disperată”, a declarat pentru Bursa Gheorghe Ion Gheorghe, președintele Asociației Profesionale Patronatul Român din Industria de Mecanică Fină, Optică și Mecatronică.

Totodată, cei din industria electronică își mai doresc adoptarea unui proiect de lege pentru deductibilitatea cheltuielilor aferente cercetării-dezvoltării-inovării de la 20% la 50%, pentru proiectele care aduc rezultate transferabile imediat în industrie. O altă solicitare se leagă de înfiinţarea unui fond de risc pentru activităţile CDI, susţinut din fonduri publice, private şi comunitare atrase în acest scop; creşterea nivelului de pregătire, care este în general scăzut; precum şi eliminarea sau transparenţa ajutoarelor de stat asigurate către investitorii străini şi/sau acordarea unor ajutoare similar companiilor cu capital românesc, scrie Bursa.

Sursă: Bursa.ro