Digitalizarea este o realitate vie, un proces în derulare continuă. De la multiplicarea punctelor de contact cu consumatorul prin dispozitivele mobile până la realitatea virtuală, digitalizarea ne influențează foarte mult viața. Astfel că procesul de digitalizare vizează și mediul de business, cel mai puternic influențate companii fiind din domeniile IT și media și publicitate.
Perspectiva tranziției către era inteligenței entuziasmează liderii de business, dar automatizarea proceselor operaționale îngrijorează angajații. Digitalizarea dă răspunsuri la ineficiențele din companii, dar provoacă și multe neliniști decidenților în legătură cu evoluția industriei și a modelului lor de business.
Conforma studiului „Barometrul Digitalizării companiilor din România”, realizat de Valoria, companiile cel mai puternic influențate de digitalizare sunt 80% dintre cele din IT și 80% dintre cele din media și publicitate, urmate de 75% dintre cele din servicii financiar-bancare. La polul opus se regăsesc cele din domeniile construcții/imobiliare, alimentație/agricultură și transporturi.
Industriile care au dat responsabilitatea unui lider din top management pentru dezvoltarea digitală a afacerii sunt: cercetare și dezvoltare (83% dintre companii), utilități/energie (50%), industria farmaceutică și de sănătate (50%), comerț retail și en gros (44%). Pe ultimele locuri la acest capitol sunt: construcții/imobiliare (83% nu au făcut acest lucru), industrie/producție (72%) și servicii altele decât financiar-bancare (57%).
Totuși, cele mai multe companii nu au, la nivel de top management, expertiza necesară pentru a dezvolta un model digital de afacere, 75% dintre companiile financiar-bancare nu au făcut acest pas, deși această industrie este una dintre cele mai impactate de digitalizare.
În studiu se mai arată că există companii care se așteaptă la o creștere a numărului de angajați ca urmare a digitalizării și industrii care așteaptă scăderi ale acestui indicator. Astfel, industriile care se așteaptă la o scădere de peste 30% a numărului de angajați în următorii 3 ani sunt cele din IT și comerț.
„Așadar impactul digitalizării este diferențiat în funcție de fiecare industrie. Există industrii care sunt mai extroverte și, în consecință, mai vizibile, cum este turismul și advertising-ul și industrii mai introverte, care nu resimt atât de tare presiunea consumatorilor, cum este industria de energie/minerit. Drept urmare sunt industrii avansate pe calea digitalizării și industrii care au demarat mai greu. Industrii ale căror marje de profit au fost afectate de digitalizare cum este industria de telecomunicații, cu tarife de voce și text în scădere, și industrii cum este cea financiar-bancară care sunt amenințate de apariția modelelor de business digital tip Fintech”, declară Constantin Măgdălina, Expert, Tendințe și Tehnologii Emergente.