Sanatate

Salarii industria farmaceutica 2022 - Studiu eJobs

Ce trebuie să știi dacă vrei să îți deschizi o farmacie în România?

01.09.2019

Înființare farmacie 2019. Deși deschiderea unei farmacii poate părea o afacere profitabilă, domeniul se confruntă  cu o serie de reglementări stricte. Piața farmaceutică din România trece printr-o perioadă de creștere și, în acest context, mulți antreprenori se gândesc că deschiderea unei farmacii ar putea fi o idee bună de afaceri. Așadar, ce trebuie să știi înainte de a deschide o farmacie, care sunt reglementările din acest domeniu și cu ce provocări se confruntă cei care dețin o farmacie?

În România, la ora actuală, funcționează aproximativ 8.000 de farmacii, conform datelor Institutului National de Statistică. Cele mai multe farmacii se regăsesc în București, județul cu cele mai puține farmacii fiind Vrancea, urmat de Covasna și Caraș-Severin.

În țara noastră funcționează aproximativ 8.000 de farmacii

Înființare farmacie 2019. Reglementările deschiderii unei farmacii

Legea farmaciei nr. 266/2008 prevede că înființarea unei farmacii se poate face în funcție de numărul de locuitori. Astfel, în București, conform reglementărilor, poate exista o farmacie la 3.000 de locuitori, în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori, iar în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.

Ministerul Sănătății este instituția care publică pe pagina web proprie lista cu farmaciile autorizate, localitățile urbane unde se mai pot deschide farmacii, precum și cu solicitanții care au depus cereri de înființare de farmacii.

O farmacie se înființează și funcționează în cadrul unei societăți comerciale care trebuie să aibă drept obiect de activitate comercializarea cu amănuntul a produselor farmaceutice.

Farmaciile sunt conduse de un farmacist-șef

Autorizația de funcționare

Înființare farmacie 2019. Pentru a fi deschisă, o farmacie trebuie să dețină o autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății.

Pentru obținerea autorizației de funcționare, solicitantul trebuie să depună o serie de documente, care sunt prevăzute în Legea farmaciei: cererea-tip, contractul de muncă pentru farmacistul-șef al unității și certificatul de membru al Colegiului Farmaciștilor din România, fișele de atribuții ale farmaciștilor, avizate de Colegiul Farmaciștilor din România, actul constitutiv al societății comerciale, schița și datele privind localul farmaciei, lista privind dotarea cu mobilier, ustensile și aparatură etc.

Toate aceste documente vor fi depuse la Ministerul Sănătății.

Înființare farmacie 2019. Inspecția

După depunerea documentelor urmează o inspecție care se efectuează în termen de maximum 60 de zile de la data depunerii documentației. În cazul în care raportul de inspecție este favorabil, se eliberează autorizația de funcționare.

Farmacia trebuie amplasată numai la parterul clădirilor, cu acces liber și direct din stradă, cu excepția farmaciilor amplasate în centrele comerciale, în gări și aerogări.

Spațiul farmaciei trebuie să aibă o suprafață utilă de minimum 50 de metri pătrați

Înființare farmacie 2019. Este important de menționat și faptul că farmacia poate funcționa numai în prezența a cel puțin unui farmacist, iar firma trebuie să includă sintagma „farmacia” și, după caz, o denumire care să o deosebească de alte astfel de unități.

Evoluția pieței farmaceutice din România

Studiul Pharma & Hospital Report, realizat de Cegedim Customer Information, arată că în al doilea trimestru al anului, vânzările de medicamente din România au crescut cu 2,8%, în ceea ce privește volumul de produse farmaceutice comercializate. Astfel, în perioada analizată s-au comercializat 151 de milioane de cutii de medicamente.

În ceea ce privește valoarea vânzărilor, majorarea a fost de 15,7% față de trimestrul 2 din 2018. Per total, astfel, piața farma din țara noastră a ajuns la o valoare de 4,43 de miliarde de lei.

Avansul a fost susținut de vânzările din farmacii. Acestea au crescut cu 3,2%, însă vânzările pe segmentul spitalelor s-au redus cu 3,5%.

Înființare farmacie 2019. În termeni anuali, în perioada iulie 2018 – iunie 2019, volumul de medicamente vândute s-a ridicat la 625,9 de milioane cutii. Creșterea este de 5,1%.

Volumul medicamentelor vândute pe bază de rețetă (Rx) din farmacii a ajuns la 379,5 de milioane de cutii (+3%), cel al medicamentelor eliberate fără prescripție medicală în farmacii (OTC) la 215,9 milioane de cutii (+9,1%), iar vânzările din spital la 30,5 milioane cutii (+4,5%).

În perioada iulie 2018 – iunie 2019, valoarea pieței medicamentelor a fost de 17,53 miliarde lei. Piața a raportat o creștere de 15,2%.

Ca volum, cele mai bine vândute medicamente sunt cele destinate:

sistemului respirator (11,2%)

sistemului digestiv și metabolism (7,1%).

sistemul musculo-scheletic (4,2%)

 sistemul nervos (3,0%)

 sistemul cardiovascular (2,9%)

Înființare farmacie 2019. Provocările din piața farma

Una dintre cele mai mari probleme cu care farmaciile se confruntă, la ora actuală, este reprezentată de Ordonanța 9/2019 privind implementarea serializării.

Asociația Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) trage un semnal de alarmă, precizând că amenzile prevăzute în normele OUG pot duce la falimentul farmaciilor independente.

„Multe dintre farmaciile independente riscă să intre în faliment din cauza Ordonanţei nr. 9/2019, care prevede amenzi uriaşe legate de neimplementarea sau implementarea defectuoasă a serializării”, afirmă reprezentanții AFIE.

Serializarea reprezintă „marcarea” cutiilor de medicamente cu anumite elemente de siguranță, precum codurile. Acestea sunt emise de producători pe ambalajele medicamentelor și verificate pe întreg lanțul de distribuție. Astfel, se previne accesul pe piață al medicamentelor falsificate.

Înființare farmacie 2019. Însă, deşi Ordonanța 9/2019 reprezintă un demers lăudabil, implementat la nivel european, în țara noastră aplicarea sa forţată poate lăsa pacienţii fără medicamentele necesare. Pe lângă sancțiunile mari, farmaciile independente acuză probleme de implementare a serializării şi imposibilitatea de a implementa corect acest demers.

Așadar, conform sursei citate, pașii pentru înrolarea în sistem sunt extrem de greu de urmat, iar farmaciștii nu dispun de o linie de suport dedicată. În plus, durata lungă a procesului de implementare presupune, pe lângă condiţiile tehnice, şi aprobări ale mai multor organisme.

Conform Asociației, farmaciile își doresc serializarea, însă demersul trebuie să fie unul cu adevărat funcțional.

Ordonanța 9/2019 prevede amendarea farmaciilor cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei

Înființare farmacie 2019. Profitabilitatea și lichiditatea

Alte probleme cu care se confruntă farmaciile sunt cele legate de profitabilitatea și lichiditatea limitată a micilor farmacii, comparativ cu marile lanțuri de farmacii prezente pe piață. La acestea se adaugă și dificultățile privind reglementările din acest sector, care au adus în România o adevărată criză a medicamentelor ieftine ce a avut ca efect dispariția multor produse cu prețuri mici din farmacii.

Conform datelor Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, la sfârșitul anului 2018, unul din trei bolnavi cronici nu-şi găsea medicamentele necesare în farmacie, lucru care s-a agravat la începutul acestui an.

Înființare farmacie 2019. Motivul este reprezentat de taxa clawback, care a făcut ca peste 1.000 de medicamente ieftine să fie vândute sub costurile de producție, iar companiile au decis scoaterea lor de pe piață.

Așadar, deschiderea unei farmacii poate părea o afacere profitabilă, însă înainte de a lua decizia înființării unei farmacii trebuie să știți că deși piața este una în creștere, domeniul se confruntă  cu o reglementare uneori excesivă și cu probleme legate de concurența destul de ridicată.

Citește și MINI-FARM, cel mai mare lanț local independent de farmacii din Dobrogea. Portofoliul de produse și servicii