Stiri: Companii

Proplast vrea sa preia grupul Omniform

Înfiinţarea companiei Romanian Military Vehicle Systems, analizată de Consiliul Concurenţei

28.11.2017

Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea prin care Compania Naţională Romarm SA – Filiala Societatea Uzina Automecanică Moreni SA (UAM) şi Rheinmetall Landsysteme GmbH înfiinţează, în comun, o companie – Romanian Military Vehicle Systems SA, fiecare acţionar urmând să deţină 50% din capitalul social al acesteia.

Romanian Military Vehicle Systems SA va avea ca obiectiv dezvoltarea, fabricarea şi dotarea armatei române cu transportorul blindat pentru trupe 8×8 „AGILIS”.

Această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei.

Anterior, Autoritatea de Concurenţă a aprobat cererea celor două companii de derogare de la prevederile Legii Concurenţei, având în vedere riscul redus de a fi afectată concurenţa. Conform Legii Concurenţei, o concentrare economică nu poate fi pusă în aplicare înainte de a fi declarată compatibilă cu un mediu concurenţial normal, printr-o decizie adoptată de Consiliul Concurenţei. În cazuri excepţionale, Autoritatea de Concurenţă poate emite, la cerere, o decizie de derogare de la această interdicţie dacă solicitarea este motivată.

UAM are ca obiect principal de activitate fabricarea vehiculelor militare de luptă, însă în ultimii ani a desfăşurat exclusiv activităţi de prestări servicii de mentenanţă şi livrare de piese de schimb către Ministerul Apărării Naţionale, precum şi o serie de servicii de producție industrială civilă, respectiv structuri metalice sudate.

Rheinmetall Landsysteme GmbH este o companie germană specializată în producţia de vehicule blindate şi servicii conexe, precum asistenţă logistică, furnizare piese de schimb, mentenanţă.

Această companie face parte din Grupul Rheinmetall, un grup de tehnologie integrată activ în industria automotive, cea electronică şi cea a apărării.