Stiri: Companii

Infringement Romania 2021

Infringement România 2021: Anunţul făcut de Comisia Europeană privind emisiile industriale

19.02.2021

Infringement România 2021. Comisia Europeană a transmis ţării noastre o scrisoare de punere în întârziere prin care îi cere să îşi aducă legislaţia naţională în linie cu Directiva UE privind emisiile industriale. Această scrisoare de punere în întârziere reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Infringement România 2021. Impact asupra mediului

Activităţile industriale au un impact semnificativ asupra mediului. Directiva 2010/75/UE privind emisiile industriale are drept obiectiv prevenirea şi reducerea emisiilor industriale dăunătoare în UE, promovând în acelaşi timp utilizarea tehnicilor care reduc emisiile poluante şi sunt eficiente în ceea ce priveşte energia şi resursele.

Obiective cheie

“Sistemul juridic din România nu garantează implementarea unor obiective cheie din Directivă, în special acela că instalaţiile pot să funcţioneze numai dacă au autorizaţie. Pe de o parte, în forma actuală, sistemul legal din România prevede penalităţi foarte mici şi inadecvate, care nu asigură eficienţa, proporţionalitatea şi descurajarea cerută de Directivă. Pe de altă parte, autorităţile române nu reuşesc să implementeze actuala legislaţie într-o manieră coerentă la nivel administrativ (de exemplu prin suspendarea funcţionării instalaţiilor fără autorizaţie), în timp ce justiţia din România nu reuşeşte să pună în aplicare sancţiunile”, precizează Comisia Europeană.

Infringement România 2021. Termen de două luni

Prin urmare, Executivul european a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere. Ţara noastră are acum la dispoziţie două luni pentru a remedia deficienţele identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia Europeană ar putea decide să le trimită un aviz motivat.

Citeşte şi Structura Anului Şcolar 2021-2022: Pe ce dată începe şcoala în septembrie?