Stiri: Sanatate

Ingrijire paliativa in Romania

Îngrijirea paliativă: Situația din România este dramatică

07.02.2019

Îngrijire paliativă în România. Nu mai puțin de 17 județe din țara noastră nu au niciun fel de serviciu de îngrijire paliativă, arată un document oficial realizat pentru Banca Mondială. În plus, sub 2% din medicii de familie au pregătire de bază în paliație.

În luna ianuarie 2019, a fost făcut public un studiu privind Evaluarea serviciilor de îngrijire paliativă din România, studiu realizat pentru Banca Mondială de către Ministerul Sănătății, cu sprijinul experților locali și internaționali din domeniul paliației.

Cercetarea este rezultatul al multor luni de studiu și consultare cu experții și operatorii din domeniul paliației. Documentul prezintă rezultatele și concluziile evaluării nevoii de îngrijire paliativă în România și arată deficitul considerabil de servicii și personal specializat.

Îngrijire paliativă în România. 172.000 de pacienți

Conform evaluării, peste 172.000 de pacienți au nevoie anual de îngrijire paliativă. Cu toate acestea, în 17 județe nu există deloc paturi de îngrijire paliativă în sistem public, privat sau non-profit.

În plus, există un număr extrem de redus de centre de îngrijire paliativă sau de echipe de îngrijire la domiciliu. De asemenea, mai puțin de 25% din medicii specializați în paliație lucrează în sistemul de îngrijiri paliative.

Îngrijire paliativă în România. Ce este paliația?

Documentul definește paliația încă de la început și subliniază că “îngrijirea paliativă alină suferința și îmbunătățește calitatea vieții persoanelor afectate de o boală cu speranță de viață limitată. Îngrijirea paliativă este o abordare holistică menită să amelioreze calitatea vieții pacienților și familiilor acestora, prin abordarea nevoilor fizice, psiho-sociale și spirituale asociate bolii amenințătoare de viață”.

Per total 172.663 pacienți din România au nevoie în fiecare an de îngrijire paliativă. Din aceștia 81.121 sunt în mediul urban și 91.541 în mediul rural.

Îngrijire paliativă în România.  Cele mai afectate județe

Județele cu cea mai ridicată nevoie de îngrijire paliativă (peste 6.000 persoane pe an) sunt:

  • Prahova
  • Dolj
  • București.

Alte județe cu nevoie ridicată (peste 5.000 persoane anual) sunt:

  • Constanța
  • Iași
  • Suceava
  • Bacău
  • Bihor
  • Cluj

Îngrijire paliativă în România.  Doar 1.779 paturi

La nivelul înregii țări sunt 1.779 de paturi de îngrijire paliativă. Cele mai multe paturi de îngrijire paliativă (45%) sunt în Regiunea Nord-Est (815 paturi). De remarcat însă că aproape jumătate din aceste paturi (370) funcționează în spitale private, în sistem cu plată, deci nu sunt accesibile întregii populații.

Zona sudică a țării prezintă cel mai deficitar raport în privința numărului de paturi de paliație. Regiunea Sud-Vest are doar 1% din totalul paturilor de paliație la nivel de țară (22 paturi în județul Dolj) și patru județe fără paturi de paliație.

Îngrijire paliativă în România. 13 echipe medicale

Raportul pentru Banca Mondială face și o trecere în revistă a echipelor de îngrijire paliativă la nivel de țară, subliniind că numărul este foarte redus: doar 13 echipe.

În București există o singură echipă completă care oferă îngrijire paliativă la domiciliu, cea a HOSPICE Casa Speranței.

Îngrijire paliativă în România.  Hospice Casa Speranței

Așadar, România este foarte slab reprezentată de serviciile de îngrijiri paliative în ambulatoriu; există doar 3 ambulatorii de îngrijire paliativă, 2 în județul Brașov și unul în București. Aceste servicii, atât în Brașov, cât și în București, sunt oferite gratuit de HOSPICE Casa Speranței.

Există în total 5 centre de zi de îngrijiri paliative: 1 în județul Argeș, 1 în Dolj, 2 în Brașov și 1 în București. Toate centrele de zi funcționează în cadrul unor organizații neguvernamentale.

Îngrijire paliativă în România.  Nevoi suplimentare

După analizarea mai multor date, raportate la serviciile existente, specialiștii care au realizat raportul au identificat nevoia următoarelor servicii suplimentare de îngrijiri paliative:

• 2.925 paturi de îngrijiri paliative
• 325 ambulatorii de îngrijiri paliative
• 490 echipe de îngrijiri paliative la domiciliu

Îngrijire paliativă în România. Ce spun reprezentanții HOSPICE Casa Speranței?

“HOSPICE Casa Speranței oferă întreaga gamă de servicii de paliație, ceea ce înseamnă internare în cele două spitale ale noastre din Brașov și din București, îngrijire la domiciliu în cele patru orașe pe care le acoperim, adică București, Brașov, Zărnești și Făgăraș, policlinică, centre de zi pentru pacienții care sunt mai mobili, taberele de vară pentru micii pacienții și copiii-aparținători în centrul HOSPICE de la Adunații-Copăceni, la munte și la mare. Când noi avem un pacient, fie adult, fie copil, în egală măsură îmbrățișăm și familia, avem programe de supraveghere și sprijin pentru familie, care pot merge până la 3 ani după decesul pacientului”, a declarat Mirela Nemțanu, CEO HOSPICE Casa Speranței.

Conform ei, nevoia este atât de mare la nivel național încât este evident că HOSPICE Casa Speranței nu poate face față singură.

”Raportul ne arată, din păcate, că paliația este, încă, Cenușăreasa sistemului de sănătate. De aceea, de 27 de ani, de când suntem în România, HOSPICE a mers tot timpul pe două direcții, amândouă la fel de importante: serviciile pentru pacienți și, în același timp, instruirea și educarea la nivel național și regional a specialiștilor – cu scopul ca ei să se întoarcă în localitatea lor de reședință și să aplice servicii de paliație. Dar acest raport arată faptul că, în ciuda tuturor eforturilor pe care le facem și pe care vom continua să le facem, este nevoie de o conștientizare a uriașei nevoi de servicii de paliație și de o sprijinire substanțială a acestora, astfel încât să putem ajunge la cât mai mulți oameni în suferință”, a completat Mirela Nemțanu.