Inovaţii medicale care vor schimba medicina în 2017

01.04.2017

Fie că este vorba de prevenţie, de noi medicamente sau dispozitive, cercetătorii pregătesc importante descoperiri. Domeniul medical se numără printre sectoarele care alocă sume uriaşe pentru cercetare şi, în acest context, inovaţiile nu întârzie să apară. Fie că este vorba de prevenţie, de noi medicamente sau de dispozitive medicale, oamenii de ştiinţă pregătesc pentru anul curent importante noutăți, ca urmare a cercetărilor din ultimii ani.

O instituţie medicală de renume a realizat un clasament al inovațiilor care vor schimba medicina în 2017. Topul a fost realizat pe baza a peste 200 de nominalizări la premii și invenții medicale aparținând unui număr nu mai mic de 100 de medici și cercetători.

  1. Folosirea microbiomului în prevenirea și tratarea bolilor

Cea mai aşteptată inovaţie a anului 2017 este reprezentantă de folosirea microbiomului în prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecţiunilor. Ce înseamnă, mai exact, acest lucru? După multe controverse, comunitatea medicală a acceptat, în sfârşit, faptul că sănătatea noastră începe în mare parte în intestin. Aşadar, bacteriile care formează microbiomul fiecărei persoane sunt un fel de „amprente genetice”.

În plus, microbiomul este implicat în determinarea ADN-ului, în predispoziția la diverse afecţiuni, în conformația corporală și în multe altele. Mai exact, cercetătorii afirmă că până la 90% din toate bolile își au principalele cauze în intestin, în microbiomul intestinal. Din acest motiv, protejarea sănătății intestinului este extrem de importantă.

Până la 90% din toate bolile își au principalele cauze în intestin, în microbiomul intestinal

Prin urmare, metodele de îmbunătățire a sănătății intestinului vor ocupa primul loc în preocupările cercetătorilor americani în anul 2017. Aceştia se vor concentra în primul rând de prevenţie, plecând de la riscurile aduse de microbiom, urmând ca ulterior să fie dezvoltate şi tratamente specializate, care diferă de la o persoană la alta în funcţie de microbiom.

  1. Tratarea cauzelor diabetului

La nivel mondial, diabetul este o povară des întâlnită, iar acest lucru este îngrijorător mai ales că afecţiunea ia deja forma unei epidemii. În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor care suferă de diabet a crescut de 10 ori, de la 30 de milioane la peste 300 de milioane, iar evoluţia se menține ascendentă.

În ultimii 20 de ani, numărul persoanelor care suferă de diabet a crescut de 10 ori, de la 30 de milioane la peste 300 de milioane

În acest context, se caută noi medicamente care să reducă riscul comorbidităților în cazul celor care suferă de diabet, cum ar fi bolile cardiovasculare sau boala cronică de rinichi.

Potrivit specialiştilor, este nevoie de găsirea unor soluţii medicale care să trateze cauzele diabetului, nu doar simptomele, mai ales că medicamentele au devenit prima opţiune a diabeticilor, nu ultima, aşa cum ar fi normal. Prin urmare, medicii afirmă că în 2017 se vor dezvolta soluţii de tratament care să rezolve această problemă de sănătate fără medicamente. Mai exact, doctorii vor pune un mai mare accent pe terapia printr-o dietă echilibrată decât pe medicamente.

  1. Imunoterapie pentru tratarea unor forme de cancer

Nimeni nu se mai îndoieşte de faptul că medicina personalizată reprezentă o soluţie pentru diverse boli şi, în acest context, pentru tratarea unor forme de cancer, imunoterapia reprezentă „răspunsul corect”.

Imunoterapia reprezintă o metodă prin care se stimulează sistemul imunitar al unei persoane, astfel încât să devină capabil să atace celulele canceroase. Într-un studiu publicat în 2016, 93% dintre pacienții cu leucemie limfocitară acută au intrat în remisie completă după tratamente imunologice, în condițiile în care alte tratamente nu au avut rezultate.

Imunoterapia reprezintă o metodă prin care se stimulează sistemul imunitar al unei persoane, astfel încât să devină capabil să atace celulele canceroase.

În plus, pentru 2017, conform oamenilor de ştiinţă, mai multe studii privind utilizarea terapiilor imunologice ar putea să ducă la descoperirea a noi tratamente pentru alte tipuri de cancer.

  1. Stenturi bioabsorbabile

Bolile cardiace sunt, la nivel mondial, un ucigaş tăcut, însă milioane de oameni care suferă de astfel de afecţiuni au supravieţuit datorită stenturilor metalice.

Mai exact, stenturile sunt nişte mici tuburi flexibile din aliaj metalic, care sunt plasate în artere pentru a le debloca și a îmbunătăți fluxul de sânge. Acestea rămân în corp după încheierea misiunii inițiale pe care o au.

Stenturile metalice au ajuns la finalul strălucitei lor cariere

În unele cazuri, organismul percepe stentul ca pe un corp străin și, încercând să se apere, determină o reacție inflamatorie la locul respectiv, unde se limitează din nou fluxul de sânge și chiar se pot forma cheaguri. În acest context, stenturile metalice sunt la finalul strălucitei lor cariere.

Anul trecut, în America, a fost aprobat primul stent bioabsorbabil, realizat dintr-un polimer natural care poate fi absorbit de țesuturile organismului, la fel cum se întâmplă cu firele chirurgicale.

Conform specialiştilor, stentul bioabsorbabil dispare complet în trei ani.

  1. Tratamente noi pentru depresie

Depresia este, după bolile de inimă, a doua cauză care influenţează negativ starea de sănătate a populaţiei la nivel mondial. Experții din cadru Organizației Mondiale a Sănătății afirmă că depresia se numără printre noile maladii mondiale.

O treime dintre pacienții care suferă de depresie prezintă forme rezistente la tratamentele standard

Cu toate că există medicamente împotriva depresiei, în jur de o treime dintre pacienți prezintă forme rezistente la terapiile medicamentoase.

În aceste condiţii, în ultimii ani au fost efectuate cercetări privind utilizarea ketaminei în tratamentul depresiei majore, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. Dacă această terapie va fi disponibilă în 2017, va schimba major viața multor pacienți.

 

 

 

Citiți și despre: