Inovații medicale importante în 2019

01.03.2019

Care sunt inovațiile medicale care au potențialul să schimbe lumea în acest an? Anual, companiile din domeniul medical, farmaceutic și autoritățile publice investesc miliarde în cercetare și inovare. Și, în acest context, fiecare an aduce o serie de inovații medicale care duc la creșterea speranței de viață, la nivel  mondial. Anul 2019 pare să urmeze și el același trend. Așadar, care sunt inovațiile medicale din anul curent care au potențialul să schimbe lumea?

Inteligența Artificială și asistența medicală

Despre modul în care domeniul medical poate fi ajutat de Inteligența Artificială (AI) s-a vorbit extrem de mult în ultimii doi, trei ani. Aplicațiile AI au înregistrat o creștere semnificativă, iar acest lucru va continua și în 2019.

Cu toate acestea, Inteligența Artificială este cea care va ajuta medicii, nu cea care îi va înlocui.

Inteligența Artificială va ajuta medicii, nu îi va înlocui

Big Data

Unele instituții medicale deja au devenit familiare cu gestionarea informațiilor care provin din așa-numita ”big data”. În 2019, se pare că aceste date vor începe să fie utilizate atât pentru a găsi soluții de diagnostic sau de tratament, precum și, așa cum era de așteptat, pentru managementul sănătății populației (analizarea factorilor de risc) și cele mai cost-eficiente terapii (costul cel mai mic cu cele mai bune rezultate).

Imunoterapia va fi folosită la scară largă

2019 este anul în care imunoterapia va fi folosită la scară largă ca tratament pentru pacienții care suferă de diverse tipuri de cancer.

Tratamentele tradiționale, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, distrug celulele canceroase, însă ucid și celulele normale. Imunoterapia are un alt tip de abordare: ajută sistemul imunitar să atace și să distrugă tumorile.

Chirurgia robotică

Se fac importanți pași înainte și în chirurgia robotică. Operațiile realizate cu ajutor din partea roboților au o serie de avantaje, printre care trebuie menționate precizia maximă, precum și trecerea de la chirurgia „deschisă”, tradițională, la intervenția chirurgicală minim invazivă.

Alte beneficii aduse de chirurgia robotică sunt reducerea timpului de refacere, dureri mai reduse după intervenție și obținerea de rezultate mai bune în ceea ce privește eficiența.

Chirurgia asistată de roboți poate aduce o schimbare de paradigmă în medicină

Printarea 3D

Fiecare om este diferit și din acest motiv, în medicină, fabricarea unor proteze sau implanturi ideale reprezintă o provocare extrem de mare. Însă printarea 3D va oferi în 2019 posibilitatea de realizare de proteze medicale care să se potrivească perfect cu fiecare persoană în parte.

În plus, această tehnologie prezintă avantaje care nu trebuie ignorate – costuri mult mai mici și de eficiență maximă.

Costurile de printare 3D a unor proteze sau implanturi sunt mai avantajoase

Testarea genetică

Testarea genetică are un potențial imens în 2019. Aici este inclusă și posibilitatea de a evalua dacă un pacient va răspunde sau nu la un anumit medicament sau tratament. Aici se adaugă și testele genetice care ajută la depistarea riscului de cancer sau a unei serii de boli rare.

Criza opiaceelor

Unul dintre cele mai importante obiective din medicină în 2019 este reprezentat de găsirea unei soluții la criza opiaceelor.

130 de persoane mor zilnic în Statele Unite din cauza supradozei de opiacee. Costul exclusiv al abuzului de opiacee se ridică la peste 28,9 miliarde de dolari anual. Criza opiaceelor este o problemă ce ține de sănătate publică, durerea cronică fiind cauza principală a prescripțiilor de opiacee.

În fiecare zi, 130 de persoane mor în Statele Unite din cauza supradozei de opiacee, iar medicina trebuie să rezolve această problemă în 2019

Prin urmare, eforturile din acest an pentru a descoperi noi procese și tehnologii pentru tratamentul durerii sunt imense.

Medicina de precizie

O posibilă soluție în criza opiaceelor este reprezentată de medicina de precizie. În plus, această ramură va avea, în 2019, un impact semnificativ asupra cercetării farmaceutice și a tehnologiei medicale.

Această abordare are deja succes în oncologie. În 2019 însă medicina de precizie va continua să se extindă dincolo de oncologie. În prezent, se utilizează pentru profilaxia genetică a țesutului articular la pacienții cu poliartrită reumatoidă pentru a vedea care medicamente funcționează cel mai bine pentru anumiți pacienți.

Medicina de precizie se aplică deja în oncologie

De asemenea, studiile realizate în domeniul celulelor stem prezintă modalități complet noi de a adapta tratamentele. Și cercetătorii din domeniul sclerozei multiple au acum posibilitatea de a urmări cursul bolii unui individ și de a anticipa cel mai eficient tratament.

Prin urmare, analiștii din domeniul medical sunt de acord că investițiile din cercetare și dezvoltare în domeniul medical vor crește și în 2019. Cu ajutorul tehnologiei, aceste inovații medicale vor aduce atât noi modalități de tratament, cât și de diagnostic, inovații ce vor ajuta la salvarea multor vieți și la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, la nivel mondial.

 

Citiți și despre: