Telecomunicatii

Inovații în IT

Inovații și tendințe în IT pentru anul 2023

01.01.2023

Conform ultimei prognoze a analiştilor Gartner, cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru IT sunt estimate să ajungă la 4,6 trilioane de dolari în 2023. În 2023, fiecare investiție în tehnologie trebuie să fie realizată ținând cont și de impactul pe care îl are asupra mediului înconjurător. Specialiștii în IT afirmă, așadar, că inovațiile din sectorul tehnologiei vor avea o nouă dimensiune începând din acest an, aceasta fiind legată de sustenabilitate.

Conform ultimei prognoze a analiştilor Gartner, cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru IT sunt estimate să ajungă la 4,6 trilioane de dolari în 2023. Este vorba de o creștere de 5,1% faţă de 2022. Cererea pe această piață va fi una consistentă, pe măsură ce companiile vor continua să îşi deruleze iniţiativele de digitalizare a afacerilor ca răspuns la evoluţiile economice.

Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru IT sunt estimate să ajungă la 4,6 trilioane dolari în 2023, conform estimărilor făcut de analiștii Gartner

Dificultățile economice și financiare vor schimba modul în care se efectuează investiţiile în tehnologie, majorând cheltuielile în unele domenii şi reducându-le în altele, însă nu se estimează că aceste schimbări vor avea un impact semnificativ asupra nivelului general al cheltuielilor și investițiilor pentru tehnologie.

Sustenabilitatea

Sustenabilitatea se regăsește în toate trendurile tehnologice strategice pentru anul 2023. Într-un recent sondaj efectuat de Gartner, directorii executivi au raportat că schimbările de mediu și sociale sunt acum o prioritate de top pentru investitori. Așadar, companiile vor investi din ce în ce mai mult în soluții inovatoare care sunt concepute pentru a răspunde cererilor ESG (Environmental, Social and Governance).

Companiile au nevoie de un nou cadru tehnologic sustenabil care să mărească eficiența din punct de vedere energetic a serviciilor IT și să implementeze soluții IT care să ajute clienții să își atingă propriile obiective de sustenabilitate.

Companiile vor investi din ce în ce mai mult în soluții inovatoare care sunt concepute pentru a răspunde cererilor ESG (Environmental, Social and Governance)

Metaverse

Primii pași către Metaverse au fost deja făcuți în ultima perioadă. Potrivit Gartner, 25% dintre noi vom petrece cel puţin o oră pe zi în Metaverse, în următorii patru ani.

Metaverse deschide o nouă paradigmă tehnologică și se referă la un spațiu cibernetic paralel cu realitatea fizică în care oamenii interacționează sub formă de avataruri web.

Se estimează că până în 2030 piaţa generată de universul Metaverse va creşte de la 47,48 miliarde dolari la 678,8 miliarde dolari

Superaplicațiile

Superaplicațiile pot include și combina caracteristicile unei aplicații, ale unei platforme și ale unui ecosistem într-o singură soluție care nu numai că are propriul set de funcționalități, ci oferă și o platformă pentru terți pentru a dezvolta și a publica propriile mini-aplicații.

Gartner estimează că, până în 2027, peste 50% din populația globală va utiliza activ zilnic mai multe superaplicații

Soluții adaptive de AI

Soluțiile adaptive AI au obiectivul de a reinstrui în mod continuu modelele. Acestea au, de asemenea, scopul de a învăța în mediile de dezvoltare și în care rulează, pe baza unor date noi. Ele se pot adapta rapid la schimbările care nu au fost prevăzute sau disponibile în timpul dezvoltării inițiale. AI adaptiv folosește feedback în timp real pentru a-și modifica în mod dinamic modul de învățare și pentru a-și restabili obiectivele.

Soluțiile adaptive de Inteligență Artificială se pot adapta rapid la schimbările care nu au fost prevăzute sau disponibile în timpul dezvoltării inițiale

Platforme cloud pentru industrie

Platformele cloud industriale oferă o combinație de SaaS, platformă ca serviciu (PaaS) și infrastructură ca serviciu (IaaS). Acestea dispun de seturi de capabilități modulare specifice unei industrii pentru a sprijini cazuri specifice din respectivul domeniu.

Platformele cloud pentru industrie dispun de seturi de capabilități modulare specifice unei industrii pentru a sprijini cazuri specifice din respectivul domeniu

Ingineria platformei

Ingineria platformei este disciplina de construire și operare a platformelor de dezvoltare interne de tip self-service pentru livrarea și managementul ciclului de viață al aplicațiilor software. Scopul acesteia este de a optimiza experiența dezvoltatorului și de a oferi valoare pentru clienți de către echipele de produs.

Scopul ingineriei platformei este de a optimiza experiența dezvoltatorului și de a oferi valoare suplimentară pentru clienți de către echipele de produs

Se estimează că 80% dintre organizaţiile de inginerie software vor înfiinţa echipe de platformă până în 2026 şi că 75% dintre acestea vor include portaluri de tip self-service pentru dezvoltatori.

Tehnologiile wireless

Pe lista trendurilor prezentate de Gartner se numără și punerea în valoare a tehnologiilor wireless. În 2023 se va apela, astfel, la  soluții wireless pentru a satisface necesitățile altor medii, de la Wi-Fi la birou, prin intermediul serviciilor pentru dispozitive mobile, până la servicii de consum redus și chiar conectivitate radio.

Estimările arată că până în anul 2025, 60% dintre firme vor folosi simultan cinci sau mai multe tehnologii wireless.

Rețelele vor trece dincolo de conectivitatea pură și vor oferi informații bazându-se pe analize încorporate.

Estimările arată că până în 2025, 60% dintre firme vor folosi simultan cinci sau mai multe tehnologii wireless.

Firmele trebuie, așadar, să țină cont de sustenabilitatea proiectelor, să implementeze noi capabilităţi pentru a asigura fiabilitatea modelului, încrederea, securitatea şi protecţia datelor. Toate aceste tendințe tehnologice scot în evidență trendurile care vor genera provocări și oportunități importante în următorii ani.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/cele-mai-descarcate-aplicatii-pentru-android-in-2022/