Telecomunicatii

Inovaţii tehnologice de impact în 2018

01.01.2018

Câteva descoperiri vor deschide uşa către un viitor mai eficient, mai simplu şi mai inteligent. Ritmul cu care tehnologia avansează este într-adevăr cu totul uimitor iar, în acest context, atât companiile, cât şi indivizii, în general, se străduiesc să ţină pasul cu tehnologia şi să se adapteze la cerinţele digitale ale “societăţii”. Cei care nu reuşesc să facă acest lucru şi nu îşi vor modifica strategiile de dezvoltare nu vor face decât să piardă teren în faţa acelor organizaţii care sunt mai bine ancorate în lumea digitală, pentru că și în 2018 câteva descoperiri tehnologice vor deschide uşa către un viitor mai eficient, mai simplu şi mai inteligent.

Inteligenţa artificială

Şi în 2018, inteligenţa artificială va continua să se dezvolte într-un ritm ameţitor. Crearea de sisteme capabile să înveţe şi să acţioneze reprezintă, pentru anul care tocmai a început, un câmp de bătălie. Se va pune însă accent pe modul în care se poate îmbunătăţi procesul de luare a deciziilor şi pe modalitatea în care afacerile ar putea profita de pe urma inteligenţei artificiale, în special prin remodelarea experienţei pe care brandurile o oferă clienţilor.

Se pare că în 2018 totul va deveni inteligent. Aşadar, începând din acest an se va încerca înglobarea inteligenţei artificiale şi pe segmentul aplicaţiilor

De asemenea, inteligenţa artificială va efectua „activităţile de gândire” cu o viteză mai mare decât ne putem imagina. Conform firmei de cercetare Gartner, există posibilitatea ca inteligenţa artificială „să fure” o serie de locuri de muncă, însă acest lucru se va realiza concomitent cu crearea de noi oportunităţi pentru oameni.

Totodată, investiţiile giganţilor IT în sectorul inteligenţei artificiale vor avea un rol important în accelerarea gradului de penetrare a acestor tehnologii.

Facebook a început, de la finele anului 2017, să elimine postările de tip spam și cele de tip „engagement bait”, folosind inteligența artificială

Supremaţia cuantică

Potrivit firmei A.T. Kearney, una dintre predicțiile cele mai profunde este că în 2018 vom atinge supremația cuantică. Acest lucru va conduce la o remodelare a modului în care interacționăm cu tehnologia în viața noastră de zi cu zi. În plus, calculul cuantic va creşte într-un mod dramatic puterea inteligenței artificiale și securitatea datelor, pe lângă deschiderea noilor arii de descoperiri științifice.

Cercetătorii au prezentat în premieră un proiect pentru construcția primului calculator cuantic care va revoluționa tehnologia de calcul

Primul calculator cuantic

Anul trecut, oamenii de știință au prezentat în premieră un proiect pentru construcția primului calculator cuantic care va revoluționa tehnologia de calcul și va putea rezolva probleme complexe pentru care cele mai puternice calculatoare din prezent ar avea nevoie de milioane sau chiar miliarde de ani pentru a le rezolva.

Pentru a construi un astfel de calculator cercetătorii vor apela la microunde pentru a controla atomii individuali. Mai exact, maşina de calcul cuantică va fi echipată cu un sistem sofisticat de vid şi cu module cu cipuri cuantice de siliciu, care vor conţine particule excitate în câmpuri electrice. Un astfel de calculator se va baza pe proprietăţile cuantice ale materiei, potrivit cărora o particulă elementară poate avea diferite stări în mod simultan, trecând de la una la alta prin salt şi nu în mod continuu. Aceste trăsături oferă un potenţial de calcul exponenţial superior celui al calculatoarelor actuale care utilizează sistemul binar de 0 sau 1.

Un calculator cuantic este un calculator a cărui funcţionare se bazează pe fenomenele cuantice de superpoziţie şi „entanglement” (inseparabilitate cuantică) şi foloseşte „qubiţi” în locul biţilor clasici de informaţie. În vreme ce biţii pot fi 1 sau 0, un qubit poate fi 1, 0, sau oricare superpoziţie cuantică a acestora, fapt care permite în mod automat efectuarea unui număr exponenţial mai mare de calcule într-un interval de timp exponenţial mai scurt.

Multi-cloud şi Mega-cloud

Dacă 2017 a fost anul în care organizaţiile au înţeles beneficiile cloud-ului şi au început să îl adopte la scară largă, 2018 se pare că va fi anul mega-cloud-ului. Mai exact, este vorba de un model informatic în care orchestrarea, automatizarea şi inteligenţa artificială sunt încorporate în infrastructura IT. Aşadar, companiile se vor orienta într-un procent extrem de mare către o abordare de tip multi-cloud. După aceea, următorul pas este apariţia a ceea ce poartă numele de mega cloud, adică interconectarea numeroasele cloud-uri publice şi private, făcându-le astfel să se comporte precum un sistem complet şi va oferi o perspectivă inteligentă şi unificată asupra unui întreg mediu IT.

Companiile se vor orienta într-un procent extrem de mare către o abordare de tip multi-cloud

Pentru a face posibilă apariţia mega cloud-ului, este nevoie de inovaţii multi-cloud în domeniul reţelelor, stocării şi în tehnica de calcul.

Cripto-monedele

O monedă securizată prin criptografie suna acum câţiva ani prea futurist pentru a fi reală. Având o capitalizare de piaţă de peste 92 de miliarde de dolari, cripto-monedele vor fi în 2018 o realitate care nu mai poate fi ignorată. Cu noi monede virtuale lansate aproape zilnic, piaţa cripto-monedelor a câştigat atenţia autorităţilor de reglementare din întreaga lume.

Un exemplu de cripto-monedă este Bitcoin, care a atins în decembrie 2017 un nivel record de aproape 18.000 de dolari

Cripto-monedele există numai în mediul virtual, circulă doar în anumite comunităţi şi folosesc tehnologia blockchain, un registru public de date protejate prin criptografie în care sunt incluse tranzacţiile utilizatorilor. Fără a fi reglementate de autorităţi centrale, cum ar fi băncile sau guvernele, cripto-monedele oferă un nivel de versatilitate şi mobilitate pe care banii fizici nu îl pot conferi. Îmbunătățirile aduse tehnologiei blockchain arată că ceea ce se întâmplă la ora actuală este doar începutul.