INS: Managerii estimează o relativă stabilitate în comerţ şi servicii

29.12.2014

Potrivit opiniilor exprimate de către managerii societăţilor comerciale se conturează pentru perioada decembrie 2014 – februarie 2015 o tendinţă de relativă stabilitate în sectorul de comerţ cu amănuntul şi servicii, o scădere moderată în industrie şi o scădere accentuată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

Astfel, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -6%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru activitatea de fabricare a substanţelor şi a produselor chimice se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +16%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.

În plus, în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere accentuată a volumului producţiei (sold conjunctural -41%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -31%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -36%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează scădere moderată a acestora (sold conjunctural -6%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +6%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -1%).

Conform estimărilor din luna decembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%), iar conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).

Citiți și despre: