Inscriere Program Rabla Electrocasnice 2020

Încep înscrierile pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice 2020! UPDATE: Lansarea a fost amânată

15.12.2020

Înscriere Program Rabla Electrocasnice 2020. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează, marţi, 15 decembrie, prin Administrația Fondului pentru Mediu Programul Rabla pentru Electrocasnice dedicat persoanelor fizice.

UPDATE: Programul Rabla pentru Electrocasnice a fost amânat.

„Modificare dată începere program Rabla pentru Electrocasnice

Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru defășurarea în bune condiții a programului”, tranmiste Administraţia Fondului pentru Mediu.

În contextul amânării programului Rabla pentru electrocasnice, Ministerul Mediului a transmis următorul mesaj:

Având în vedere anunțul recent al Administrației Fondului pentru Mediu privind amânarea demarării Programului Rabla pentru Electrocasnice, ministrul Mircea FECHET a transmis premierului României propunerea de revocare din funcție a președintelui AFM, Dan – Cătălin VATAMANU.

“Este inadmisibil ca un program atât așteptat de cetățeni, la care s-a lucrat atât de mult timp, să nu poată funcționa, deși avea toate premisele să o facă! În ultima lună am primit asigurări constante, inclusiv ieri, că nu există probleme tehnice care ar putea împiedica demararea programului.

În opinia mea, o astfel de atitudine este imposibil de tolerat: să anunți populația cu câteva minute înainte de startul programului că sistemul nu este apt pentru preluarea și înregistrarea solicitărilor celor care aplică pentru vouchere electronice, indiferent de motiv. Rabla Electrocasnice este un program care anul acesta are un buget dublu față de cel din 2018 și o listă de echipamente cu mult extinsă față de edițiile anterioare. Un astfel de program, gândit la scară atât de largă și cu finanțare pentru cel puțin 100.000 de români, nu poate fi împiedicat de cei care și-au asumat un sistem electronic de emitere a voucherelor și care astăzi este nefuncțional.

Mai mult, Administrația Fondului pentru Mediu ne-a informat că sistemul este pregătit oricând pentru începerea programului. Am transmis către premierul României cererea de revocare din funcție a președintelui AFM. Între timp, aștept ca AFM să-mi comunice urgent termenul la care Rabla Electrocasnice poate începe”, a subliniat ministrul Mircea
FECHET.

Înscriere Program Rabla Electrocasnice 2020. Aplicaţie

Începând cu ora 12.00, cei interesați se pot înscrie în Programul Rabla pentru Electrocasnice, în aplicația informatică disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) – www.afm.ro și la secțiunea programului: electrocasnice.afm.ro.

Ce spune ministrul Mediului?

„Așa cum am promis, mâine dăm startul Programului Rabla pentru Electrocasnice, unul din Programele de succes ale AFM. Deoarece Programul a prezentat un mare interes pentru români – pot să zic că de la anunțul de lansare în dezbatere publică a ghidului nu a existat zi să nu avem solicitări telefonice și scrise din partea publicului, am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei.

Acest buget, dublu față de anul 2018, va permite utilarea caselor, a cel puțin 100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generație care vor respecta mediul și care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Îi invit pe toți cei interesați să se înscrie mâine, de la ora 12.00, pe site-ul AFM, pentru a obține voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid și sigur.

Aplicația va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou pe care și-l dorește”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Înscriere Program Rabla Electrocasnice 2020. Vouchere

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru cumpărarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++.

Iată ce valoare au voucherele oferite!

 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;

 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;

 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;

 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;

 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;

 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

 500 de lei pentru laptopuri;

 300 de lei pentru tablete.

Înscriere Program Rabla Electrocasnice 2020. După publicarea listei persoanelor fizice aprobate, în maxim 15 zile, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați. De acolo vor putea cumpăra echipamentul dorit.

Citeşte şi Topul companiilor din sectorul telecomunicaţiilor din România în 2020. Cine deţine cea mai mare cotă de piaţă?

 

 

 

Citiți și despre: