Stiri: Agricultura

Insecticid rapita

Insecticid rapiță. Recomandările Corteva Agriscience

18.02.2020

Insecticid rapiță. Corteva Agriscience recomandă cele mai eficiente soluții de combatere a dăunătorilor din cultura de rapiță. Rapița este una din cele mai tehnice culturi pe care fermierii români le practică. Aceasta are multe “slăbiciuni” pe tot parcursul perioadei de vegetație.

Așadar, de la pregătirea patului germinativ și semănat, până la recoltat, această cultură necesită îngrijire și atenție specială în privința:

  • bolilor
  • dăunătorilor
  • fertilizării

”Odată cu rigorile timpului în care trăim și modificările legislative, lucrurile se complică și mai mult. Este nevoie ca fermierul să devină profesionist, să viziteze câmpurile de rapiță, chiar zilnic, pentru a putea realiza producția de rapiță dorită”, conform Corteva.

Insecticid rapiță. Cea mai mare provocare

Cea mai mare provocare pentru fermieri o reprezintă combaterea dăunatorilor, care fără dubii, dă mari bătăi de cap până și celor mai experimentați fermieri.

Rapița este un magnet pentru o sumedenie de insecte. Acestea apar încă de la răsărit și până la recoltare. În lipsa unui sistem eficient de monitorizare și avertizare, fermierii sunt nevoiți să decidă chiar ei momentul efectuării tratamentului, care uneori poate fi mai greu de ales.

Spre exemplu, în lipsa tratamentului cu insecticid pentru sămânță, Franța riscă să ajungă la jumătatea suprafeței cultivate în trecut, din cauza unui dăunător care toamna face ravagii.

Insecticid rapiță. Dăunători

Este vorba de Puricii cruciferelor (Phyllotreta spp., Psylliodes chrysocephala). Aceștia nu pot fi controlați complet cu ajutorul aplicărilor de insecticide în vegetație.

În România, fermierii pot alege să cumpere semințe tratate cu Lumiposa®. Ei scapă astfel de un stres suplimentar și controlând tot spectrul de insecte apărut după semănat până în stadiul de 4 frunze adevărate.

Insecticid rapiță. Cel mai complicat dăunător

”Dar astăzi, trebuie să acordăm atenție celui mai complicat dăunător din câmpurile noastre de rapiță, și anume, gărgărița tulpinilor de rapiță – Ceutorhynchus napi, care provoacă daune între 30% și 80%.

Adultul are corpul de 3,6 4,0 mm lungime, de culoarea neagră cenuşie. Protoracele este puţin mai lat decât lung, fără tuberculi laterali. Femurele mijlocii şi posterioare poartă câte un pinten, iar ghearele sunt ascuţite. Elitrele prezintă striuri longitudinale înguste, iar spaţiile dintre striuri, conţin 3 4 rânduri de perişori scurţi şi fini. Larva este de culoare gălbuie, de tip apodă şi eucefală. La completa dezvoltare (de 3 4 mm), are capsula cefalică chitinizată de culoare brun gălbuie şi protuberanţe prevăzute cu perişori.

Nimic special până aici, un mic gândăcel, dar totuși este dăunătorul care prejudiciază cel mai mult recolta și, adeseori, chiar și cu tratamente efectuate. Care este problema de fapt?”, au afirmat reprezentanții Corteva.

Modificările climatice

Cea mai mare problemă este momentul în care se efectuează tratamentul. Acest lucru este un pic mai complicat de apreciat, pentru că adulții nu produc pagube ușor de identificat, fiind posibilă trecerea cu vederea a apariției lor în câmp.

În ultimii ani, modificarea climei ajută mult acest dăunător, care apare și se împerechează în momentul în care temperaturile depășesc ziua 7ᵒ C. Aceste temperaturi apar frecvent în lunile în care fermierul are “garda jos și M.E.T- ul în magazie“, și anume în ianuarie și februarie.

Insecticid rapiță. Cum trebuie procedat?

– să montăm capcane și să le monitorizăm zilnic în perioada în care temperaturile depășesc 7ᵒ C;

– în momentul în care vedem în capcană, două zile consecutiv, că numărul indivizilor este în creștere, este necasar să aplicăm primul insecticid.

Literatura de specialitate consideră corectă aplicarea unui singur insecticid la 8 zile de la apariția primelor insecte în capcană, dacă vremea are tendința de încălzire.

Mici probleme

Totuși, apar mici probleme, iar această practică pare un pic deficitară, pentru că se întâmplă adesea să nu putem aplica la tip tratamentul din cauza precipitațiilor sau altor factori, ratând astfel combaterea celui mai important dăunător. Recomandarea noastră este aplicarea unui insecticid cu mod dublu de acțiune: sistemic și de contact, precum INAZUMA®, la două zile în care, în urma monitorizării capcanelor, numărul capturilor este în creștere, după care se aplică și un piretroid de contact la 8 zile.

Insecticid rapiță. Cum ne ajută acest lucru?

Aplicând singura soluție rămasă în piață, cu dublu mod de acțiune – Inazuma®, se pot combate mai eficient insectele. Riscul în cazul în care nu se poate intra în câmp la 8 zile va fi unul minor.

Despre Inazuma®

Inazuma® este un insecticid cu activitate complexă, sistemică și de contact, cu efect de lungă durată.

Se poate utiliza într-un interval de timp foarte larg pentru combaterea celor mai importanţi dăunători ai culturii de rapiţă. Volumul de soluţie recomandat este de 250-400 litri apă.

Insecticid rapiță.

Insecticid rapiță. Doza recomandată este de:

0.15-0.2 kg/ha pentru Gândacul lucios al rapiţei (Meligethes aeneus), Gărgăriţa tulpinilor (Ceuthorhynchus spp.)

0.125-0.2 kg/ha pentru Afide (Aphis spp.), Viespea rapiţei (Athalia rosae) și Puricele rapiţei (Psylliodes chrysocephala)

Citește și Conferința Târgului de Turism 2020. Program și subiecte dezbătute