Stiri: Agricultura

Insecticide pomicultura

Insecticide pomicultură. Ce avantaje are Delegate™?

12.02.2021

Insecticide pomicultură. Delegate™ este noua soluţie de combatere a larvelor de lepodptere (omizi), a minatoarelor, tripşilor şi puricilor meliferi din pomicultură lansată de compania Corteva Agriscience.

„Tuturor ne plac fructele și toți le consumăm sub diferite forme. Dar tuturor ne plac fructele sănătoase. Ei bine, în ultimii ani se observă o preocupare a consumatorului român față de hrana sănătoasă și o creștere a dorinței de a consuma fructe din țara noastră. Dar, pe lângă aceste aspect, cresc și cerințele referitoare la standardele europene de calitate a mărfii. Astfel, se insistă foarte mult să avem fructe în consum, care să respecte minimum de reziduuri admise, cu un anumit standard calitativ și eliminarea alimentelor contrafăcute. Toate aceste reglementări Europene vizează consumul fructelor și al alimentelor sănătoase”, afirmă reprezentanţii Corteva Agriscience.

Insecticide pomicultură. Modificări climatice

În condiţiile modificărilor climatice din ultimii ani, crește și pericolul atacurilor de dăunători în livezi. Viermii, moliile, insectele minatoare și puricii sunt din ce în ce mai mulți.

Încălzirea climei cu 3-6°C poate conduce la deplasarea graniței de răspândire a unor dăunători în Europa cu peste 1000 km. spre Nord și la apariția unei generații suplimentare de dăunători în decursul unui an.

Insecticide pomicultură. Moliile

Moliile, cum ar fi Adoxophyes orana, provoacă pagube însemnate. Ele atacă fructele, consumând pielița acestora, dar și frunzele, mugurii și florile. În urma atacului moliilor, fructele sunt mai predispuse atacului cauzat de unele ciuperci.

Viermii merelor

Viermii merelor, precum Cydia pomonela, sunt foarte periculoși. Ei cauzează pagube de importanță economică majoră, frecvente fructelor atacate, ajungând în plantațiile netratate până la 80-90%. Viermii fac galerii în fructe, mai ales în zona pedunculului, depreciindu-le calitativ. Fructele tinere atacate cad prematur. La maturitate prezintă pete umflate, bombate, în dreptul caliciului, care diminuează valoarea comercială.

Insecticide pomicultură. Puricele melifer al părului

Puricele melifer al părului (Psylla pyri) este dăunătorul care prin înțepăturile provocate de larve și nimfe la nivelul mugurilor, lăstarilor, frunzelor, florilor și fructelor determină o dezvoltare anormală a acestora.

Suprafața organelor atacate este acoperită cu excremente dulci, “roua de miere” pe care se dezvoltă “fumagina”, care dă o culoare brun negricioasă părților atacate.

Insecticide pomicultură. Soluţia oferită de Corteva

Soluția pentru toți acești dăunători vine de la compania Corteva Agriscience, noul insecticid DELEGATE™ pe bază de spinetoram, cu aplicare după înflorit, la doza de 0.3 kg/ha.

DELEGATE™ are la bază o substanță activă nouă, denumită spinetoram, care face parte din clasa SPINOSINELOR, cu o acțiune rapidă asupra viermilor, moliilor și puricilor meliferi.

În condiții meteo dificile are o eficacitate foarte bună, datorită modului unic de acțiune.
DELEGATE™ este un instrument nou pentru Programul de Management Integrat al Dăunătorilor. El nu reprezintă un pericol pentru mediu și entomofauna utilă.

Insecticide pomicultură. Cele mai importante caracteristici ale produsului sunt:

• Face parte din clasa spinosinelor, alături de Spinosad, aceste două substanțe active fiind singurele insecticide din grupul 5 pe piața fructelor și legumelor

• DELEGATE™ are un mod de acțiune care controlează insectele în două moduri: prin contact și ingestie, având o acțiune rapidă, de șoc, și o activitate reziduală în plantă, ceea ce îi conferă o perioadă mai lungă de acțiune.

• Spinetoram penetrează prin frunze în țesuturi și oferă un control eficient al insectelor minatoare.
• DELEGATE™ combate o varietate largă de dăunători, dar dintre insectele cu aparat bucal de înțepat și supt combate doar puricile melifer al părului.

Citeşte şi Magazine ProfiGo. Două noi unităţi, deschise în Timişoara