Stiri: Economie

Preturile productiei industriale iulie 2021

Insolvențe 2020. Datele sunt îngrijorătoare!

06.02.2020

Insolvențele vor crește în 4 din 5 țări în 2020, conform datelor Euler Hermes, liderul global în asigurarea de credit comercial şi recunoscut specialist în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor.

Insolvențe 2020. Falimentele globale, în continuă creștere

Indicele global de insolvență 2020 mai arată că falimentele globale sunt în continuă creștere. Acest lucru implică riscuri la exporturi mai mari. Aceasta este concluzia celui mai recent raport global de insolvență al Euler Hermes, care acoperă 44 de țări și 87% din PIB-ul global.

Insolvențele comerciale au crescut cu + 9% în 2019, în principal din cauza unei creșteri prelungite în:

  • China (+ 20%)
  • Europa de Vest (+ 2%)
  • America de Nord (+ 3%)

Insolvențe 2020. România

“În România, ne așteptăm ca panta descendentă a insolvențelor din ultimii doi ani (-21.5% în 2019 /-8.8% în 2018) să-și modifice sensul. Încetinirea creșterii economice în tandem cu cea manifestată la nivel global și accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent și al deficitului bugetar reprezintă motive de îngrijorare la nivel macroeconomic.

De asemenea, în plan microeconomic constatăm o creștere a numărului de incidente de neplată la decontarea instrumentelor de plată. Aceasta trebuie coroborată cu o lărgire a termenelor de încasare raportată ori confirmată de companii din diverse sectoare mai ales în cel farmaceutic, distribuție cu precădere non-alimentar, construcții și sectoarele aferente – metale, materiale de construcții, agricultură.

În tot mai multe domenii observăm o subțiere generalizată a marjelor de profit fie din motivații de menținere ori creștere a volumelor, fie din creșterea costurilor fixe.

Într-adevăr, nu trebuie neglijat impactul asupra performanței companiilor a unor factori independenți de decidenții interni, cum ar fi măsuri administrative sau reglementări ale Statului în domenii precum cel farmaceutic sau construcții, dar și perturbările induse de factori externi.

Departe de a se fi încheiat, procesul de adaptare a afacerilor europene la realitățile Brexit-ului s-a atenuat ca și percepție la nivelul companiilor. Cu impact major rămâne războiul comercial între Statele Unite și China, care afectează întreg comerțul mondial.

Deși preconizăm o extindere a numărului de insolvențe, cel puțin pentru 2020 estimăm o creștere de doar 3%. Produsul intern brut, deși într-un ritm mai lent s-ar înscrie pe o pantă ascendentă, iar rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătățească în mod constant în anii post-criză. Nu neglijăm nici impactul pozitiv asupra veniturilor al unui an încărcat electoral, experiențele anterioare sugerând măsuri pro-ciclice de stimulare a economiei”, declară Mihai Alexandru Chipirliu, Head of Risk Analysis, Euler Hermes România.

Insolvențe 2020. Slăbiciune economică

Euler Hermes consideră că această tendință îngrijorătoare se datorează combinării unui ritm economic scăzut pentru mai mult timp, în special în economiile avansate, în sectorul industrial, și a efectelor întârziate ale conflictelor comerciale, incertitudinilor politice și tensiunilor sociale.

În 2020, chiar dacă politicile monetare ar rămâne favorabile, acestea nu ar fi suficiente pentru a contrabalansa cererea mai mică, competiția mai dură la nivelul prețurilor și creșterea costurilor de producție, în special a salariilor.

Riscurile la export, în creștere

Insolvențele ar trebui să crească din nou cu + 6% la nivel global anul acesta pentru a patra oară la rând. Asia va avea în continuare contribuția principală (+ 8% an/an) în special din cauza:

  • Chinei (+10%)
  • Indiei (+11%)

Insolvențe 2020. Europa de Vest

În Europa de Vest, creșterea economică va rămâne sub pragul istoric. Acesta stabilizează de obicei numărul de insolvențe (+ 1,7%), ceea ce duce la o creștere în majoritatea țărilor. Per ansamblu, patru din cinci țări vor înregistra o creștere a insolvențelor în 2020. Excepțiile vor fi:

  • Brazilia (-3% an/an)
  • Franța (0%)

Citește și Evenimente Romexpo 2020. De ce nu trebuie să ratați participarea la ROMMEDICA – DENTA I – SOMN EXPO?