Stiri: Companii

Banca Transilvania preia Idea Bank.

Inspecția Muncii avertizează angajatorii privind modul de întocmire a actelor de angajare

30.06.2016

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 21 – 24 iunie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 330.860 de euro, adică 1.493.900 de lei. Au fost depistate 158 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 58 erau din județul Constanța, iar 26 din județul Bihor.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național, s-au aplicat amenzi în valoare de 1.201.400 de lei din care 980.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut cinci propuneri de cercetare penală. Per total au fost sancționați 306 angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 363.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 62 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 811 angajatori în domeniu.

”Pe timpul verii, foarte multe societăți cu activitate în construcții, alimentație publică și turism fac angajări de personal. Inspecția Muncii avertizează angajatorii cu privire la modul de întocmire a actelor de angajare, în sensul că este obligatorie încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă, atât pe durată nedeterminată cât și pe durată determinată, cu respectarea prevederilor Legii 53/2003- Codul Muncii. Totodată, atragem atenția asupra atitudinii în ceea ce privește instructajul la locul de muncă și respectarea normelor de securitate și sănătate a muncii, în domeniile sus menționate. Trebuie să luăm toate măsurile de protecție, astfel încât să nu mai existe evenimente în care, săparea unui șanț de 3-4 metri adâncime să producă victime umane”, a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.