Inspecţia Muncii: Fenomenul muncii la negru are cote îngrijorătoare

17.12.2015

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 07-11 decembrie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 353.866 euro, adică 1.592.400 de lei. Au fost depistate 308 persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 114 erau din județul Arad.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 995.900 de lei din care 700.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 14 propuneri de cercetare penală. Au fost sancţionaţi 390 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 596.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 54 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 23 dintre ele s-au înregistrat în București. La nivel național au fost dispuse 20 de opriri de echipamente și 4 sistări de activitate pentru a se evita accidentarea lucrătorilor. Au fost sancționați 761 de angajatori, în domeniu.

”Fenomenul muncii la negru are cote îngrijorătoare încă, iar numărul relativ mare al opririlor de echipamente dispuse de inspectorii de muncă arată preocuparea noastră, din timpul controalelor de a preveni evenimentele care au consecințe grave asupra lucrătorilor expuși la riscuri. Inspecția Muncii acționează unitar, evaluăm permanent rezultatele înregistrate în urma controalelor și indicatorii care stau la baza activității inspectorilor, pentru a pune bazele legale ale statutului acestei profesii”, a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 

 

 

Citiți și despre: