Stiri: Sanatate

Centrul Medical Veridia

Controale în spitale: Ce nereguli a găsit Inspecția Sanitară?

20.07.2016

Inspecția Sanitară a sesizat nereguli la spitalul Bagdasar-Arseni şi a suspendat două activități în unități sanitare din județul Teleorman, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Inspectorii sanitari împreună cu Departamentul Supraveghere din cadrul DSP București au efectuat luni seară un control la spitalul Bagdasar-Arseni. Acțiunea a vizat situația pacientului în vârstă de 44 de ani, internat pe data de 10 iulie în urma accidentului din comuna Comana, județul Giurgiu.

În data de 11 iulie, pacientului i-au fost recoltate probe din aspiratul bronșic. Rezultatele analizei bacteriologice au evidențiat prezența Achomobacter xyloxidans – multirezistent, sensibil la Levofloxacin.

În data de 14 iulie au mai fost recoltate probe din aspiratul bronșic și au fost trimise spre analizăla Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Rezultatele atestă prezența Acinetobacter baumanii – multirezistent, sensibil la Colistin, și prezența Klebsiella, rezisten la Colistin. Pacientul a fost introdus pe tratament specific.

Seara trecută, controlul a evidențiat nereguli la respectarea normelor de efectuare a operațiunilor de curățenie și dezinfecție – acesta este un serviciu externalizat de către spital.

Alte nereguli constatate se referă la gestionarea deșeurilor periculoase rezultate din activitățile medicale.

Aseară nu au putut fi verificate documentele privind activitatea Serviciului pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor Nosocomiale și nici cele care privesc prestarea serviciilor de curățenie și dezinfecție.

Inspecția Sanitară a decis, drept urmare, extinderea controlului și derularea unei întregi operațiuni de recontrol. Asta înseamnă că va fi verificată situația respectării tuturor măsurilor impuse la controale anterioare.

De asemenea, ieri, Inspecția Sanitară a suspendat două activități în unități sanitare din județul Teleorman. Astfel, Inspecția Sanitară a suspendat activitatea secției de dermatologie – venerice, secție exterioară Spitalului Județean de Urgență Alexandria. Decizia a fost luată de inspectori pentru că unitatea nu a respectat planul de conformare cu termen de șase luni impus la controlul anterior.

„Unitatea ar fi trebuit să facă o reamenajare și igienizare generală, în special să repare grupurile sanitare și băile cu refacerea totală a sistemului de scurgere și canalizare. De asemenea, ar fi trebuit să doteze secția cu mobilier. Subliniem că este vorba de o secție exterioară, de aceea pacienții vor fi tratați în clădirea principală a Spitalului Județean de Urgență Alexandria”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

La același spital, inspectorii au constatat și alte nereguli.

În plus, inspecția Sanitară a suspendat activitatea spălătoriei din cadrul Spitalului Municipal Turnu Măgurele. Motivul este nerespectarea programului de conformare care avea termen data de 1 mai 2016.

Spațiul necesită lucrări de reparații și igienizare totală. Are faianța căzută, pereți crăpați, pavimentul și plafonul crăpate și deteriorate.