Stiri: Economie

Instabilitate politica Romania

Instabilitate politică România: Semne de alarmă pentru economie

11.10.2019

Instabilitate politică România. În toamna acestui an, creșterea inflației, deprecierea leului și accentuarea blocajului financiar reprezintă principalele temeri ale investitorilor. În ultimele zile, instabilitatea politică a revenit în prim-plan. Astfel, zgomotul politic este de natură să accentueze semnalele de alarmă privind evoluția economiei, arată o analiză Frames, realizată în cadrul campaniei ,,România, încotro?’’. Analiza radiografiază economia după 30 de ani de capitalism.

Instabilitate politică România. Urmează vremuri tulburi

Prin urmare, economia românească se pregătește de vremuri tulburi.

”Într-un context internațional plin de provocări, de la Brexit la războiul comercial SUA-China și problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multă neîncredere starea economiei”, conform cercetării Frames.

În acest context, 46% dintre investitori cred că economia merge într-o direcție greșită, iar 39% consideră că drumul este unul pozitiv. Restul au evitat să răspundă.

Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de:

  • creșterea inflației (67%)
  • deprecierea leului (54%)
  • accentuarea blocajului financiar (49%)

Instabilitate politică România. Creșterea prețurilor

,,Creșterea prețurilor se află în prim-planul preocupărilor managerilor, în această toamnă. Tot mai multe companii încearcă să acopere din prețuri problemele pe care le întâmpină, de la scăderea vânzărilor la blocajul financiar generat de neplata la timp a facturilor, creșterea salariilor, forțată de evoluția câștigurilor din sectorul bugetar și preconizata scumpire a utilităților (carburanți, energie, gaze etc.), în perspectiva sezonului rece’’, se indică în concluziile analizei.

Instabilitate politică România. Deprecierea leului

Creșterea inflației este urmată, în clasamentul temerilor investitorilor, de o preconizată depreciere a leului, despre care majoritatea investitorilor cred că va urma în perioada următoare.

Întrebați cum văd evoluția monedei europene în raport cu leul în următoarele șase luni, 54% dintre investitori au indicat cursul în jurul nivelului de 4,80 lei/euro. De asemenea, 12% dintre respondenți o văd peste nivelul de 4,8 lei, 23% se așteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei, în timp ce 11% au evitat să răspundă.

,,Accentuarea dezechilibrelor macroeconomice va continua să pună presiune pe cursul valutar. Deficitul din balanța comercială se va accentua pe fondul importurilor semnificative din ultima parte a anului. Iar la exporturi, lucrurile merg din ce în ce mai prost, pe fondul accentuării problemelor din țările partenere, precum Germania, principala relație comercială a României’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Blocajul financiar

Totodată, accentuarea blocajului financiar se află în topul preocupărilor investitorilor. Într-o economie în care marea majoritate a companiilor sunt slab finanțate, dinamica plăților și încasărilor face diferența dintre supraviețuire și insolvență.

7 din 10 companii au afirmat de altfel, recent, într-o altă cercetare Frames, că își amână cu bună știință plățile. Ei fac acest pentru a-și acoperi probleme financiare de strictă necesitate.

,,Așa cum estimau managerii în Barometrul privind starea economiei în 2019, lansat la începutul anului, neplata la timp a facturilor s-a accentuat în acest an, iar creditul furnizor s-a generalizat în economie. Principalele afectate sunt companiile mici, slab capitalizate, care, în absenţa unui buffer financiar care să le permit să reziste până la încasarea facturilor, ajung în incapacitate de plată’’, arată analiza.

Instabilitatea politică, în prim-plan

Pe lângă creșterea inflației, deprecierea leului și accentuarea blocajului financiar, în clamentul temerilor investitorilor reapare instabilitatea politică, menționată de 39% dintre respondenți.

Față de începutul anului, instabilitatea politică a depășit, ca importanță pentru investitori, următoarele temeri:

  • scăderea comenzilor
  • criza de pe piața forței de muncă
  • evoluția fiscalității

Acesta este un semnal că zgomotul politic și consecințele acestuia vin să pună presiune pe climatul de business. Astfel, se accentuează lipsa de încredere în economie.

,,Căderea Guvernului Dăncilă și discuțiile privind formarea noului guvern nu erau luate în calcul în momentul realizării barometrului, însă aceste momente vin să confirme că zgomotul politic devine tot mai puternic, iar consecințele pot fi semnificative. Rămâne de văzut în măsură în care noul cabinet va reuși să corecteze numeroasele probleme precum cele de fiscalitate (OUG 114, supraacciza la carburanți, modificările fiscale în cascadă etc.) sau cele din piața muncii (supraimpozitarea part-time, accesul muncitorilor străini etc.) și, astfel, să crească încrederea în economie. În perspectiva anului electoral 2020, toate aceste temeri au legătură cu nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal, a condițiilor de business din România’’, se spune în analiza Frames.

Instabilitate politică România. Investitorii sunt în expectativă

Aceste semnale de alarmă îi determină pe mulți dintre investitori să adopte o politică de expectativă. În prim-plan se află:

  • conservarea resurselor
  • dezintermedierea

Multe dintre investițiile private ar putea fi puse pe ,,hold’’, afirmă analiștii.

,,În construcții, de exemplu, discuțiile privind modificarea Programului ,,Prima Casă’’ și restrângerea accesului la creditul imobiliar i-au determinat pe mulți dezvoltatori, dincolo de creșterea prețurilor, să își suspende o parte semnificativă din planuri până la lămurirea situației, în condițiile în care majoritatea tranzacțiilor aveau legătură cu Prima Casă. La fel se întâmplă și în transporturi unde noua legislație europeană riscă să afecteze în mod semnificativ business-urile autohtone. Și în alte sectoare, precum agricultura, unde în continuare sunt probleme cu subvențiile, sau comerțul, puternic afectat de inflație, politica pașilor mărunți se va afla în prim-plan în perioada următoare.’’, arată analiza.

Citește și AFM panouri fotovoltaice 2019: Până când se pot depune dosarele?