Instabilitatea fiscala - mediul de afaceri din Romania

Cea mai mare provocare din 2019: instabilitatea fiscală

11.01.2019

Instabilitatea fiscală este marea provocare pentru anul 2019. Și, în acest context, investitorii au estimări rezervate privind economia, afirmă oamenii de afaceri chestionați în cadrul KeysFin Business Focus 2019. Conform datelor barometrului, impredictibilitatea legislației fiscale va influența semnificativ apetitul investitorilor, atât români cât mai ales străini, pentru deschiderea unor noi afaceri în România.

Instabilitatea fiscală. 800 de modificări efectuate în 2018 în legislația fiscală

Cele peste 800 de modificări de anul trecut în legislația fiscală, culminând cu controversata ordonanță privind „lăcomia’’, emisă în decembrie 2018, au influențat în mod semnificativ percepția investitorilor privind evoluția economică a țării noastre în anul care tocmai a început.

Conform datelor celei de-a IX-a ediții a barometrului semestrial privind perspectivele economiei, 82% dintre oamenii de afaceri au trecut incertitudinea legată de fiscalitate pe primul loc în topul provocărilor din 2019.

Instabilitatea fiscală. Problemele s-au accentuat

Comparativ de barometrul de opinie din 2018, experții de la KeysFin au remarcat creșterea gradului de incertitudine privind perspectivele fiscale cu peste 6%, semn că problemele s-au accentuat în acest segment.

Dacă în 2018, pe locul al doilea la capitolul riscuri pentru economie, oamenii de afaceri situau inflația, în 2019 scăderea investițiilor reprezintă principala preocupare, dincolo de fiscalitate.

Instabilitatea fiscală. Scădere a investițiilor

64% dintre cei intervievați se așteaptă la o scădere a investițiilor în economie, pe fondul înrăutățirii perspectivelor macroeconomice.

„2019 se anunță a fi un an de standby pentru mulți dintre investitori. Lipsa de predictibilitate a deciziilor administrative, evoluția pieței valutare, constrângerile semnificative din domeniul finanțărilor și accentuarea crizei din piața muncii vor influența în mod semnificativ apetitul investițional”, arată datele KeysFin Business Focus 2019.

Reducerea investițiilor private în economie, mai ales a celor greenfield, cu potențial de dezvoltare pe orizontală, va fi influențată și de posibila restrângere și scumpire a creditării, pe fondul măsurilor administrative anunțate de autorități.

Instabilitatea fiscală. Scumpirea creditării

„57% dintre investitori au indicat scumpirea creditării drept una dintre principalele provocări din 2019. Ordonanța lăcomiei va determina instituțiile financiare să își reconsidere business-urile din România, iar consecințele s-ar putea vedea într-o scumpire a creditării și o reducere a liniilor de finanțare pentru business-ul românesc. Aceste măsuri vor influența semnificativ percepția investitorilor străini, iar o retrogradare a României de către agențiile de rating nu este exclusă’’, se spune în analiză.

Instabilitatea fiscală. Deprecierea leului

Lista riscurilor continuă cu:

  • deprecierea leului (estimată de 43% dintre respondenți)
  • blocajul financiar (36%)
  • creșterea prețurilor la utilități (27%)
  • criza de pe piața forței de muncă (23%)

De asemenea, investitorii au mai menționat la capitolul riscuri pentru economie:

  • „zgomotul” de pe scena politică
  • o posibilă înrăutățire a situației economice mondiale.

Instabilitatea fiscală. Evoluția leului în 2019

Puseul inflaționist din economia românescă este preconizat să continue și în acest an. Acesta este influențat, printre altele, de:

  • deciziile administrative privind suprataxarea furnizorilor de energie
  • evoluția prețurilor la nivel mondial.

Întrebați la ce cotație va fi tranzacționat euro în S1, majoritatea investitorilor (55%) au indicat intervalul 4,68-4,7 lei. În plus, există o perspectivă de trecere peste acest nivel în a doua parte a anului.

21% dintre investitorii chestionați de Keysfin văd euro peste pragul de 4,7 lei. În plus, 24% au evitat să se pronunțe. Ei consideră că previziunile sunt greu de făcut, având în vedere evoluția prea puțin predictibilă a cursului valutar.

„Modul în care Banca Națională va gestiona politica monetară, în tandem cu măsurile fiscale anunțate sau preconizate de Guvern, va fi extrem de important pentru investitori, pentru starea de spirit a acestora. Într-o economie încă fragilă, slab capitalizată, cu multiple dezechilibre, cu o balanță comercială tot mai dezechilibrată și tot mai multe incertitudini privind finanțarea deficitului bugetar, evoluția leului în raport cu principalele valute va reprezenta un barometru semnificativ privind starea economiei”, estimează analiștii de la KeysFin.

Instabilitatea fiscală. Politica monetară

Totodată, o eventuală înăsprire a politicii monetare în acest an este de anticipat.

„Chiar dacă BNR a păstrat dobânda cheie la începutul acestui an, nu este exclus ca, pe parcursul următoarelor luni, să își modifice poziția, în funcție de situația din economie. Perspectivele dezastruoase remarcate de BNR în analiza privind impactul ordonanței guvernamentale asupra profitabilității băncilor ar putea să reprezinte un argument semnificativ”, afirmă experții.

Mediul de Afaceri din România. Cele mai performante sectoare

Studiul arată că sectorul comerțului, industria prelucrătoare, transporturile, construcțiile și agricultura vor genera cele mai mari cifre de afaceri.

„Într-o economie slab capitalizată, comerțul va continua să genereze cele mai multe insolvențe și falimente, pe fondul accentuării blocajului financiar. Sectorul construcțiilor se anunță a fi, totodată, un domeniu sensibil, perspectivele unei încetiniri a cererii în sectorul imobiliar, pe fondul limitării accesului la creditare urmând să genereze un posibil puseu negativ. Pe ansamblul economiei, riscurile se vor accentua, astfel că utilizarea serviciilor de business information și credit risc management, cele care îți spun concret cu cine faci afaceri și ce riscuri comportă business-ul, trebuie să fie în prim-plan”, au mai declarat experții.

Citește și 2018, un an dificil pentru piața de recrutare din România

 

 

Citiți și despre: