Agricultura

CARNIPROD SRL TULCEA

Instalație de producere a biogazului, inaugurată de Carniprod

01.06.2015

Compania a achiziționat cele mai moderne echipamente pentru siguranța produselor alimentare. Ultimul an a fost unul în care jucătorii din piața produselor alimentare au observat o scădere dramatică a puterii de cumpărare în ceea ce privește piața locală, este de părere conducerea Carniprod. Cu toate acestea însă, compania nu a oprit investițiile în modernizarea celor două segmente, procesare și zootehnice, oficialii societății fiind convinși că doar printr-o susținere continuă activitatea companiei se va dezvolta la nivelul așteptat.

Unul dintre cele mai importante și recente proiecte ale companiei este obținerea gradului A la certificarea de conformitate cu standardul BRITISH RETAIL CONSORTIUM, urmat de menținerea nivelului superior la certificarea de conformitate cu standardul INTERNATIONAL FOOD SATANDARD, cele mai ridicate standarde internaționale privind siguranța alimentelor. Acestea nu au fost însă singurele proiecte notabile ale companiei. “Au fost complet renovate și modernizate trei hale de animale, acestea au fost aduse la cele mai ridicate standarde din domeniu, aplicate pe plan mondial. În plus, a fost extinsă capacitatea de ambalare și etichetare a produselor finite, prin dotarea cu noi echipamente specifice. Mai mult decât atât, am pus în funcțiune o instalație pentru valorificarea membranelor provenite de la animalele sacrificate în abator”, ne-a declarat Nicolae Ciuleac, directorul general al Carniprod SRL.

Echipamente moderne

Compania se poate mândri cu un detector cu raze X, destinat identificării eventualelor corpuri străine în produsele finite. Este cel mai modern tip de echipament existent pe piață, superior detectorului de metale care are o paletă limitată de detecție.

Investițiile societății nu se opresc aici. “Am achiziționat un nou mijloc de mare capacitate, specializat pentru transportul animalelor de la fermă la abator. Am completat laboratorul de analize fizico-chimice cu noi echipamente specifice și am consolidat rețeaua proprie de desfacere, care a ajuns în prezent la 33 de magazine, dintre care cinci magazine mobile. Nu în cele din urmă, am amenajat o nouă bucătărie, pentru prepararea hranei calde pentru circa 300 de persoane”, completează conducerea Carniprod.

Rețeaua Carniprod a ajuns la 33 de magazine, din care cinci magazine mobile.

Biogaz

În parteneriat cu firma Energobit din Cluj-Napoca, Carniprod a realizat o instalaţie de producere a biogazului, prin utilizarea dejecţiilor de animale, a resturilor vegetale provenite din activităţile agricole proprii şi a deşeurilor organice provenite din activitatea de fabricaţie a preparatelor din carne.

Instalația este acum finalizată, fiind deja începută alimentarea cu material metanogen, iar în câteva săptămâni vor fi demarate deja probe tehnologice. „Au fost ceva întârzieri generate de rezolvarea unor probleme legate de terenul pe care se află transformatorul și de cuplare a acestuia la SEN (Sistemul Energetic Național). Instalația va furniza energie electrică prin arderea biogazului. De asemenea, se va produce apă caldă la o temperatură de circa 80-90 ̊C”, ne-a explicat Nicolae Ciuleac.

Evoluția sectorului

Anul trecut, compania a investit nu mai puțin de aproximativ 5.900.000 de lei. Bugetul a fost împărțit în investiții în zootehnie, de 4.075.509 lei, în sectorul vegetal de 15.078 lei și în sectorul comercial de 907.013 lei, bani care au fost destinați achiziției de două magazine mobile, amenajarea de magazine noi și completarea dotării unor magazine existente. În plus, au existat și investiții în sectorul de industrializare, de 836.008 lei, pentru achiziția a patru autofrigorifice noi, în completarea dotărilor laboratorului de analize fizico-chimice, detector cu raze X și amenajarea unei noi bucătării.

Toate acestea contribuie la îmbunătățirea randamentelor de producție și micșorarea cheltuielilor și a consumurilor specifice și de îmbunătățire a mediului de lucru. “Pe plan local am rămas în continuare cei mai buni, circa 80% din vânzările de preparate din carne din județul Tulcea fiind realizate de Carniprod. Unitatea noastră este în continuare un adevărat etalon de afacere, de încredere și de corectitudine în fața legii. Și anul trecut Carniprod a obținut diploma de excelență în afaceri, oferită de Camera de Comerț și Industrie a județului Tulcea, a paisprezecea din existența firmei”, explică Nicolae Ciuleac, directorul general al Carniprod.

Preferințele consumatorilor

Cele mai bine vândute produse au fost salamul CLIP, parizerul, cabanosul, salamul de vară CLIP uscat și salamul VICTORIA. De altfel, topul este unul constant, mai ales datorită faptului că societatea oferă un raport calitate – preț avantajos pentru clienți, comparativ cu produsele similare ale altor producători, spun oficialii companiei.

În ceea ce privește obiceiul de consum al românilor, conducerea Carniprod este de părere că deși volumul de preparate din carne a scăzut în mod constant, consumatorii sunt din ce în ce mai atenți la datele înscrise pe etichetă. “Consumatorii au devenit mult mai selectivi decât în trecutul apropiat și nu mai acceptă să cumpere orice de la oricine. Observăm că încet, dar sigur, oamenii se conving că un produs ieftin nu poate fi mai bun, dar și că nu întotdeauna un produs scump este bun. Noi dorim să oferim produse la un preț corect. Bineînțeles că mai durează până când mereu mai mulți își vor permite cantițăți mai mari de preparate, dar noi suntem încrezători și încurajați de această tendință. Au fost încercări repetate ale unor firme de a ne propune fabricarea unor produse cu rețete ale lor, sub marca noastră și au fost surprinși de refuzul nostru atunci când am constatat că produsele aveau în compoziție aditivi și materii prime de calitate și valoare nutritivă îndoielnice. Noi considerăm că avem datoria de a respecta consumatorul, care nu are posibilitatea de a afla ce se introduce în produs și singura lui opțiune este de a avea încredere în noi”, este de părere directorul Carniprod.

Reducerea TVA-ului la carne și produse din carne este o curajoasă măsură economică.

Reducerea TVA-ului la carne

Unul dintre subiectele de actualitate din domeniul producătorilor de carne și nu numai este propunerea privind reducerea TVA-ului la carne și produse din carne.

Inițiativa este susținută de Carniprod, fiind definită precum “cea mai inteligentă, mai rațională și cea mai curajoasă măsură economică și politică luată vreodată de vreun guvern de după 1989”. “Așteptările noastre sunt mari și sperăm că Guvernul va reacționa cu fermitate la tendințele unora de a sabota această măsură. Reducerea TVA ar putea determina creșterea volumului de produse vândute și astfel ar exista premise de revenire la un nivel de fabricație, care să asigure fără emoții și fără pierderi funcționarea unității. Desigur că există unii care vor să profite și să câștige cât mai mult, cât mai rapid din această măsură. Vă asigur că aceștia nu au un viitor și că se vor autoexclude de pe piață”, ne-a povestit Nicolae Ciuleac, directorul general al Carniprod.

Extinderea pieței de desfacere

În 2014, cifra de afaceri a companiei a scăzut de la aproape 77.000.000, nivel înregistrat în 2013, la 74.653.661 lei. Explicația este dată de diminuarea vânzărilor și creșterea prețurilor materiilor prime, a combustibililor și evoluția dezavantajoasă a cursului valutar. La toate acestea, s-a adăugat, desigur, și scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor.

Pentru anul curent este estimată o cifră de afaceri în scădere, la aproximativ 71.000.000 de lei. “Desigur, avem mari așteptări de la reducerea TVA la produsele alimentare, aceasta putând determina oprirea declinului cifrei de afaceri. Pentru viitor, urmărim creșterea volumului de produse vândute, principalul motor al dezvoltării, menținerea în continuare în serviciu a personalului calificat, continuarea politicii de modernizare a unității și extinderea pieței de desfacere a produselor”, Nicolae Ciuleac, directorul general al Carniprod.