FMCG

Instant ICE, afacere la zero grade, în plină dezvoltare

01.11.2014

Compania se orientează spre extinderea distribuției către export. Dacă peste granițele României, cei care își doresc gheață știu că vor găsi în magazin cantitatea potrivită, în țara noastră, vânzările au început să crească acum câțiva ani, iar acest lucru se datorează mai ales evenimentelor, conferințelor sau petrecerilor private, unde cantitatea de gheață necesară trebuie să fie foarte ridicată.

Fabrica de gheață Instant ICE a fost înființată în anul 2007 și oferă cuburi de gheață alimentară ambalate. “Conceptul inițial a fost de a asigura necesarul de gheață pentru industria HoReCa din județul Constanța. Ulterior, datorită cererilor provenite din diverse zone ale țării, am fost nevoiți să ne lărgim treptat aria de distribuție, ajungând astăzi să avem o acoperire națională. Cel mai important moment a fost trecerea de la o afacere destinată industriei HoReCa către Retail și FMGC, odată cu intrarea produsului în marile lanțuri de magazine”, ne-a declarat Florin Popovici, directorul general S.C Instant ICE S.R.L..

Cuburile de gheață sunt produse cu ajutorul unui sistem integrat de fabricație, ambalare și stocare. Chiar dacă, la prima vedere, produsul final poate să pară simplu de realizat, cuburile sunt rezultatul unui proces tehnologic complex, gheața fiind testată în mod continuu, prin analize de laborator speciale care confirmă faptul că toate condițiile de calitate, igienă și siguranță alimentară sunt respectate întocmai. “Având contact cu industria HoReCa, am sesizat o lipsă a acestui produs pe piața din România și am considerat oportună crearea unui serviciu pentru livrarea cuburilor de gheață ambalate. Inițial, producția de gheață părea o afacere destul de simplă, care nu necesita o investiție inițială foarte mare și cu o activitate sezonieră. Ulterior, aceste aspecte s-au schimbat,  afacerea devenind operațională tot timpul anului și necesitând investiții masive în parcul auto și utilaje”, ne-a explicat directorul general Instant ICE.

Producție

Clienții și partenerii de afaceri trebuie să știe că apa folosită pentru gheață este una purificată, printr-un proces special. “Folosim apă provenită din rețeaua publică a orașului Constanța captată din puțuri de mare adâncime, ce o preiau din acviferul Dobrogean. Această apă potabilă o purificăm suplimentar printr-un proces de filtrare industrială în mai multe etape: dedurizare, filtrare cu cărbune activ, filtrare prin osmoză inversă, sterilizare cu filtre UV. În final, după toate aceste etape de filtrare extremă rezultă o apă deosebit de pură, care ne ajută să obținem cuburi de gheață perfect cristaline, fără gusturi sau mirosuri neplăcute. <Cuburile> produse de noi sunt impropriu denumite cuburi, ele au o formă cilindrică, fapt care le ajută să nu se lipească între ele în timpul depozitării și să aibă un timp de topire mai crescut din cauza suprafeței de contact reduse cu băuturile răcite. Punem un mare accent pe calitatea și puritatea cuburilor de gheață, deoarece gheața este considerată un aliment și nu doar o metodă de răcire. Fabrica de gheață Instant ICE are implementat, încă din 2011, standardul de management al calității și siguranței alimentare ISO22000:2005”, ne-a declarat Florin Popovici.

În ceea ce privește forma produsului final, conducerea Instant ICE spune că în prezent compania oferă doar cuburi de gheață, în dorința de a avea în portofoliu soluții de o calitate cât mai ridicată. “Producem doar cuburi de gheață ambalate,am dorit să ne concentrăm doar pe un singur produs pentru a-l face foarte bun din punct de vedere calitativ. Ne-am ghidat în acest sens după activitatea fabricilor de gheață cu tradiție din Europa și Statele Unite ale Americii, care produc în mare parte doar cuburi de gheață ambalate. Comenzi deosebite au fost pentru câteva firme care acționează în industria construcțiilor, ce au folosit gheața la răcirea betonului în momentul preparării acestuia. Cea mai mare comandă a fost de un tir complet de 32 europaleți de gheață, adică aproximativ 20 de tone, și a fost exportată într-o țară vecină”, declară Florin Popovici, directorul general Instant ICE.

Distribuție

Compania asigură distribuția prin flota proprie de autovehicule utilitare pentru transport frigorific de diverse dimensiuni. “Instant ICE dispune de cinci autovehicule de 3,5 tone și trei tiruri de 30 de tone. Deținem două depozite proprii, lângă unitatea de producție în Constanța, cu o capacitate totală de aproximativ 300 de europaleți, adică 250 tone de gheață, și de alte patru depozite logistice închiriate în București, Brașov, Iași, Oradea. Distribuția se realizează cu autoutilitare de la unul din aceste depozite. Toate vehiculele sunt monitorizate prin GPS și sunt înzestrate cu instalații de răcire pentru temperaturi de congelare, pentru a asigura transportul în condiții optime a gheții. Distribuția gheții este, de altfel, partea cea mai costisitoare în această afacere, deoarece gheața este un produs greu, voluminos, ce necesită logistică pentru produse congelate și, implicit, are costuri crescute de distribuție”, ne-a explicat directorul general Instant ICE.

Investiții și planuri de viitor

Consumul de gheață pe cap de locuitor în România este foarte scăzut, comparativ cu situația înregistrată peste granițele țării, potrivit conducerii companiei. Cu toate acestea, directorul Instant ICE este de părere că va crește nivelul consumului. „Odată cu creșterea vânzărilor, probabil vom asista și la o creștere a concurenței pe acest segment, numărul firmelor cu acest obiect de activitate mărindu-se de la an la an. Într-un final, sperăm că gheața își va găsi locul ca produs de bază și nelipsit din magazine și din casele oamenilor”, a declarat Florin Popovici. Directorul Instant ICE a adăugat că investițiile companiei sunt unele constante, direcționate către dezvoltarea societății. “Reinvestim, în fiecare an, o bună parte din profitul firmei pentru achiziția de mașini și utilaje. Ultimele achiziții / investiții realizate anul acesta sunt o autoutilitară frigorifică Isuzu și un depozit auxiliar, cu o capacitate de 250 europaleți. Parcul auto necesită investiții constante, aproape în fiecare an achiziționăm câte o autoutilitară nouă. De asemenea, la intervale de doi, trei ani, ne mărim capacitatea de producție și stocare, prin investiții în utilaje specifice. Totalul investițiilor realizate în 2014 ajung la aproximativ 150.000 de euro”, a completat Florin Popovici.

Anul trecut cifra de afaceri Instant ICE s-a ridicat la 750.000 de euro, iar anul acesta este estimată o creștere la aproximativ 1.000.000 de euro. Aproximativ 80% din această cifră de afaceri este înregistrată în cele trei luni de vară, explică oficialii societății. “Urmărim să ne consolidăm poziția ocupată în piață, să îmbunătățim calitatea produsului, să dezvoltăm rețeaua de distribuție și, nu în ultimul rând, să încercăm să exportăm gheața ambalată, deoarece există cereri pentru acest produs din alte țări europene și nu numai. Ne gândim, de asemenea, ca pe viitor să dezvoltăm această afacere și pe alte piețe”, ne-a declarat Florin Popovici, directorul general Instant ICE.