InstantFactoring lansează o aplicație bazată pe blockchain pentru înregistrarea facturilor

16.08.2018

InstantFactoring a lansat accesul la verificarea creanțelor cesionate de către o companie prin crearea unui sistem alternativ de înregistrare și verificare a acestora, bazat pe tehnologia blockchain.

“Una dintre principalele probleme în zona de factoring este verificarea că o anumită factură nu a fost deja achiziționată de un alt jucător din piață. Până acum, acest risc era eliminat prin interogarea Arhivei Electronice a Garanțiilor Reale și Mobiliare (AEGRM). Pentru facturile/tranzacțiile de valoare mică însă, costurile înregistrării creanței la această autoritate sunt prohibitive, ajungând până la 120 RON per tranzacție înregistrată și ulterior radiată, ceea ce făcea ca pentru anumite tranzacții AEGRM sa nu fie folosit”, declară Elisa Rusu, CEO Instant Factoring.

Astfel, oricine poate verifica acum dacă o factură/creanță a fost deja cesionată evitându-se astfel fraudele prin cesionarea multiplă. Totodată, orice companie/instituție, indiferent de mărime și capacitate financiară, poate înregistra facturile care au făcut obiectul unei astfel de tranzacții – în blockchain, beneficiind de costuri reduse. Se pun astfel bazele unei piețe transparente în vânzarea-cumpărarea de creanțe de la persoane juridice.

„Echipa InstantFactoring a dezvoltat și utilizează în prezent un sistem alternativ, bazat pe tehnologia blockchain pe care dorim să-l deschidem acum către toată piața de factoring/creditare/recuperare creanțe. Odată cu lansarea aplicației noastre implementate pe blockchain-ul Ethereum – care asigură transparență, securitate maximă și garanția integrității înregistrărilor – orice jucător din piață va putea înscrie și va putea verifica dacă o creanță a fost deja cesionată, la un cost cu aproximativ 96% mai mic decât în sistemul actual. Înregistrarea și radierea unei cesiuni de creanță pe blockchain va costa sub 5 lei per tranzacție, dacă ne raportăm la valoarea actuală a unui Ether”, menționează Elisa Rusu.

Strategia platformei digitale de micro-factoring este axată pe dezvoltarea celui mai simplu și rapid flux de finanțare a facturilor din România (și nu numai ) prin intermediul digitalizării. Astfel, echipa instantfactoring.com poate procesa multiple solicitări de factoring simultan, cu costuri operaționale semnificativ reduse față de procesul tradițional, făcând astfel posibilă și finanțarea unor facturi de valori mici, proces care nu este profitabil în sistemul jucătorilor clasici de factoring.

 

 

Citiți și despre: